Az FBI igazgatója szerint nőtt az Amerikában elkövetett terrortámadások veszélye

Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója szerint megnőtt az Egyesült Államokban elkövetett összehangolt terrortámadások veszélye, és emiatt növelt költségvetési forrásokat kért a kongresszusi meghallgatáson.

Az FBI igazgatója a Képviselőház 2025-ös költségvetésről szóló bizottsági ülésén beszélt arról, hogy október 7. után több külföldi terrorszervezet is felhívást intézett támadásokra az amerikaiak és szövetségeseik ellen. Wray kiemelte, hogy a legközvetlenebb veszélyforrást ma az jelenti, ha ezek a felhívások ösztönzést adnak egyéneknek vagy kisebb csoportoknak, hogy belföldön terrortámadást hajtsanak végre.

Az igazgató hozzátette, hogy az Iszlám Állam afganisztáni csoportjának Moszkvában végrehajtott támadása növeli az aggodalmat egy összehangolt terrorakcióval kapcsolatban is. Wray hangsúlyozta: “Minden eszközre, minden emberre és minden forrásra szükség van most, hogy képesek legyünk megküzdeni a fenyegetettséggel és fenn tudjuk tartani az amerikaiak biztonságát”.

Az FBI igazgatója szerint most nem annak van itt az ideje, hogy költségvetési csökkentés vagy bármilyen visszalépés következzen be.

A terrorfenyegetettség nem elméleti veszély: Idaho Államban a hétvégén őrizetbe vettek egy 18 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam nevében készült terrortámadásra egy templomban. Alexander Mercurio-t szombaton fogták el, egy nappal az állítólagos terrorakció előtt, és a vádirat szerint gyúlékony anyaggal, bozótvágó késsel, fémcsővel és az apjától ellopott lőfegyverrel készült támadni egy Coeur d’Alene városában található templomot.

A nyomozás során kiderült, hogy Mercurio, aki keresztény családból származik, a szülei akarata ellenére áttért a muzulmán hitre. A fiatalember azt állította, hogy a koronavírus-járvány kezdetén, az iskolabezárások idején kezdett el kommunikálni az Iszlám Állam egy csoportjával, és körülbelül két évig tartotta a kapcsolatot az FBI fedett ügynökeivel, akik az Iszlám Állam tagjainak adták ki magukat.