Új fejezet a klímavédelmi jogi harcban

Az Európai Emberi Jogok Bíróságának döntése, mely kimondta, hogy a svájci kormány megsértette az idős nők emberi jogait az éghajlatváltozás elleni küzdelem elmulasztásával, új fejezetet nyit a klímavédelmi jogi harcban.

Az ítélet, amely precedenst teremtett, növelheti a hasonló ügyek sikerességét, és jelentős hatást gyakorolhat Európa-szerte folyamatban lévő további peres eljárásokra. A Reuters szerint ez az első alkalom, hogy az Európai Emberi Jogok Bírósága ilyen jellegű ügyet vizsgált.

A svájci kormány elleni ítélet, amely több mint 2000 idős nő jogainak megsértésével kapcsolatos, felhívja a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem elmulasztása emberi jogi kérdéssé válhat. A jogi szakértők szerint ez az ítélet növelheti azon hasonló ügyek sikerességének esélyét, amelyek a legfelsőbb bíróság elé kerülnek.

Az éghajlatvédelmi perek tovább súlyosbíthatják Európa ipari kihívásait. Jelenleg hét hasonló per van folyamatban az EJEB előtt, amelyek közül kettő a norvég olajipart érinti, azzal az érvvel, hogy Norvégia megsértette az emberi jogokat az Északi-sarkvidéken kiadott olajkutatási engedélyekkel.

: Reuters