Újabb diákhitel adósságkönnyítés az Egyesült Államokban

Az amerikai elnök bejelentette, hogy a meglévő diákhitel-elengedési programok keretében további 7,4 milliárd dollárnyi tartozást engednek el, amely 277 ezer hitelfelvevőt érint.

A CNN adatai alapján az amerikai kormányzat eddig összesen 153 milliárd dollár értékben engedett el diákhitel-tartozást, ami közel 4,3 millió hiteladós számára jelentett megkönnyebbülést. Ez az intézkedés az összes fennálló szövetségi diákhitel-tartozás több mint 9%-át teszi ki.

Az elnökválasztás közeledtével az amerikai adminisztráció havonta újabb bejelentéseket tesz a diákhitel adósságkönnyítésével kapcsolatban, és a jogosultakat e-mailben tájékoztatják a részletekről.

A SAVE (Saving on a Valuable Education) program, amely az alacsony jövedelmű hitelfelvevők számára kínálja a legkedvezőbb feltételeket, a mostani elengedés közel felét, 3,6 milliárd dollár értékben biztosítja a résztvevőknek. A programban mintegy 8 millió diákhiteles vesz részt, és közülük 360 ezer diákhitelét már elengedték.

A diákhitel adósságkönnyítését számos republikánus politikus bírálja, és pert is indítottak ellene. Álláspontjuk szerint ez a megoldás azokra az adófizetőkre terheli a költségeket, akik nem vettek fel diákhitelt, nem jártak egyetemre, vagy már rendezték tartozásaikat. Továbbá, Biden elnököt azzal vádolják, hogy megkerüli a Legfelsőbb Bíróságot, amely korábban elutasította egy hasonló diákhitel-elengedési programot.