Az Apple új irányt vesz a mesterséges intelligencia felé

Az Apple részvényei jelentős növekedést mutattak, miután a cég bejelentette, hogy a Mac számítógépek termékcsaládját a mesterséges intelligencia (MI) irányába tervezi átdolgozni, ami az elmúlt egy év legjobb teljesítményét jelentette.

Az év elején az Apple helyzete bizonytalanná vált, és a befektetők a kilátástalanság miatt büntették a vállalatot, így nem sokáig maradt a világ legértékesebb vállalata október után. A Bloomberg beszámolója szerint a techóriás az Európai Unió nyomására nyitottabbá tette az iPhone rendszerét, és felhagyott az önvezető autójuk fejlesztésével, helyette a mesterséges intelligenciára helyezte a hangsúlyt.

A befektetők csütörtökön kaptak választ a cég új irányvonalára, amikor az Apple bejelentette, hogy a Mac számítógépek átdolgozásával a MI-re összpontosítanak, ami a részvények 4,3 százalékos erősödését és az érték 112 milliárd dolláros növekedését eredményezte. Anthony Saglimbene, az Ameriprise Financial vezető piaci stratégája szerint minden olyan bejelentés, ami az MI fogyasztói hardverekbe való integrálásáról szól, az Apple javára válik.

A részvények a csütörtöki bejelentés előtt 15 százalékkal estek, így kérdéses, hogy a lendület fenntartható-e, és hogy az Apple képes lesz-e beváltani a növekedéshez fűzött ígéreteket. Daniel Skelly, a Morgan Stanley vagyonkezelési piackutatási és stratégiai csapatának vezetője szerint az Apple vissza fog térni a nyeregbe, és nehéz az örökös győztesek ellen fogadni.

Az Apple az egyik leggyengébben teljesítő vállalat volt idén, csak a Tesla teljesített rosszabbul. A vállalat júniusban tartja meg az éves WWDC rendezvényét, ahol minden bizonnyal bemutatják az új, mesterséges intelligenciával felvértezett iOS operációs rendszert.