Kémprogramtámadásokra figyelmeztet az Apple világszerte

Az Apple vállalat 92 országban küldött ki figyelmeztetéseket iPhone-felhasználóknak, hogy zsoldos kémprogramtámadások célpontjai lehetnek.

Egyes iPhone-tulajdonosok szerdán kaptak egy figyelmeztető üzenetet, amelyben az Apple arra hívta fel a figyelmet, hogy zsoldos kémprogramtámadások célpontjai lehettek. A TechCrunch információi szerint az értesítésben az állt, hogy az Apple észlelte, hogy a felhasználók Apple ID-jához tartozó iPhone-t távolról próbálják kompromittálni.

Az Apple által kiadott riasztásban további részleteket is közöltek, hangsúlyozva, hogy a támadás valószínűleg a személy vagy tevékenység miatt történt, és bár a támadások észlelésében soha nem lehet teljes bizonyosságot nyerni, a vállalat nagy bizalommal kezeli ezt a figyelmeztetést.

A vállalat azonban nem adott tájékoztatást arról, hogy mi váltotta ki a figyelmeztető üzenetet, mivel attól tartanak, hogy ez segíthetne a támadóknak a jövőbeni észlelés elkerülésében. Az Engadget szerint az Apple belső információkat és vizsgálatokat használ a támadások behatárolására.

Az eset nem egyedi, hiszen 2021 óta már több mint 150 országban kaptak hasonló figyelmeztetéseket magánszemélyek. Azonban jelenleg nem világos, hogy pontosan mely országokban kaptak az iPhone-tulajdonosok figyelmeztetést.

Az iPhone-ok akkumulátorának élettartamát és napi üzemidejét növelhetik a felhasználók néhány egyszerű beállítással. A helymeghatározási szolgáltatások, a háttérfrissítés, az alacsony töltöttségű mód, a fényerő, a wifi, a Bluetooth, a mobilhálózat és az Airdrop kikapcsolása, valamint az automatikus zárolás bekapcsolása mind hozzájárulhat az akkumulátor hosszabb működési idejéhez. Ezenkívül fontos figyelni a telefon hőmérsékletét, és mindig a legújabb, elérhető iOS-re frissíteni, mivel ezek a frissítések javíthatják a telefon általános teljesítményét és az akkumulátoros üzemidőt is.

Ezt lehet tudni a hamarosan megjelenő Apple Watch 10-ről

Az Apple Watch tizedik szériája nagy újításokkal jelenhet meg idén ősszel. Habár még hónapokat kell várni a megjelenéséig, már egyre több pletyka kering arról, milyen fejlesztések lesznek benne a Watch 9-hez képest. Az Apple évek óta tartja a hagyományt, miszerint évente egy okosórát jelentet meg, jobbára késő nyáron vagy kora ősszel. A Watch 10 is vélhetően ilyenkor kerül a piacra, jó eséllyel az iPhone 16 készülékekkel együtt.

Habár a telefonról már számtalan hírt hallani, az óráról eddig nem sok mindent tudni. A Tomsguide azonban úgy tippeli, az eszköz fejlődik majd az egészségmegőrzés, a kommunikáció és a biztonság terén. Ezen felül pedig más dizájnt és exkluzív funkciókat is kaphat a watchOS 11-en keresztül.

Eddig lehet tudni az Apple Watch 10-ről

  • Várható megjelenés: 2024 szeptembere
  • Várható ár: 399 dollártól (146,7 ezer forinttól)
  • Dizájn: vékonyabb felépítés és új, mágneses karpánt
  • Chip: S10
  • Szoftver: watchOS 11
  • Egyéb tulajdonságok: lehetséges alvási apnoe észlelése

Humane AI Pin: Az okostelefonok alternatívája csalódást keltett

A Humane AI Pin, amelyet korábbi Apple-dizájnerek által alapított Humane nevű cég fejlesztett ki, és az okostelefonok piacával kívánt versenyezni, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A kis kitűző alakú eszköz, amely egy lézeres kijelzővel van ellátva, képes információkat vetíteni a tenyérre, de az első vélemények szerint a teljesítménye kiábrándító. A kritikák szerint az eszköz rossz válaszokat ad, nehezen kezelhető, és technikai problémákkal küzd, mint például az állandó túlmelegedés és az akkumulátor gyors lemerülése. A lézerképernyő leolvasása világosban problémás, a hangos helyeken pedig nehezen hallható a készülék, a fényképeken pedig nehéz jó képkivágást elérni. A The Verge kritikusa szerint a készülék "egyszerűen nem működik". A 699 dolláros (több mint 2,5 millió forint) vételár és a havi 24 dolláros (majdnem 9000 forintos) előfizetési díj mellett a kritikák megjelenése után még nagyobb a bizonytalanság a termék jövőjét illetően. A vállalat a kritikákra reagálva elmondta, hogy értékelik a hardverrel kapcsolatos pozitív visszajelzéseket és a benne rejlő lehetőségeket, de elismerik, hogy van még tere a fejlesztésre, különösen a Cosmos operációs rendszerrel kapcsolatban.