Új remény a migrénes betegek számára: az Atogepan

Új gyógyszer jelent meg a piacon, amely ígéretes eredményeket mutat a migrén kezelésében, a klinikai vizsgálatok szerint akár a rohamok gyakoriságát is felére csökkentheti.

Az Atogepan nevű gyógyszer naponta egyszeri szedésével a migrénes rohamok száma jelentősen redukálható, ami különösen azok számára jelenthet megkönnyebbülést, akik havonta több napot is migrénnel küzdenek. A Daily Mail által közölt információk szerint, amelyeket a Pénzcentrum is megjelentetett, a gyógyszer a kalcitonin-génnel kapcsolatos peptid (CGRP) receptor blokkolásával fejti ki hatását, ami a migrén egyik fő kiváltó oka.

Az Atogepan kifejezetten azoknak lett kifejlesztve, akik havonta legalább négy migrénes napot élnek át, és akiknél más kezelési módszerek nem hoztak eredményt. A migrén tünetei igen változatosak lehetnek, és akár három napig is tarthatnak, a betegek gyakran tapasztalnak előjeleket, mint a fáradtság vagy hangulatváltozások, amelyekre a kezelés során is oda kell figyelni.

Dr. Hana Patel, egy londoni háziorvos szerint a migrén kezelésében a legjobb stratégia az életmódbeli változtatások és bizonyos gyógyszerek kombinálása lehet. Az ibuprofen, paracetamol és a triptánok enyhíthetik a fájdalmat és csökkenthetik a tüneteket, míg az életmódbeli változtatások közé tartozhat az elegendő alvás, a rendszeres étkezés és a koffein fogyasztásának mérséklése.