Athletic Bilbao történelmi kupagyőzelme

A baszkok negyven év után ünnepelhették meg az Athletic Bilbao Király Kupa győzelmét, amelyet a Nervión folyó partján több mint egymillió ember köszöntött. A klub ezzel a sikerrel megszakította a trófeátlan évek hosszú sorozatát.

A Bilbao 40 év után tudott ismét kupát nyerni, amit a baszkok méltóképpen meg is ünnepeltek. A város utcáit és a Nervión folyó rakpartját több mint 1 millió ember lepte el, ami háromszorosa az egész város lakosságának. Baszkföld teljes lakossága alig több mint kétmillió fő, így az ünneplők száma azt jelenti, hogy minden második baszk részt vett a történelmi pillanatban.

A játékosok és az ünneplők több mint 160 hajóval krúzoltak végig a rakpartokon, az óceánig és vissza, hogy aztán a főtéren folytassák a bulit. Az Athletic Bilbao ezzel a győzelemmel 24. alkalommal nyerte el a Király Kupát, amelyet legutóbb 1984-ben hódított el.

A Király Kupa vasárnapi fináléját Sevillában 60 ezer néző tekintette meg, ahol a Mallorca szerezte meg a vezetést, de a Bilbao a második félidő elején egyenlített. A meccs végül tizenegyespárbajjal dőlt el, ahol a Bilbao játékosai mind betaláltak, míg a Mallorca két játékosa hibázott. A tizenegyespárbajt a Bilbao nyerte 4–2-re.

Az Athletic Bilbao most a Király Kupát legtöbbször elhódító csapatok örökranglistáján a második helyen áll, az FC Barcelona mögött, amely 31 győzelemmel vezeti a listát. A klub különlegessége, hogy kizárólag baszk játékosokat igazol, és a klubtagok tulajdonában van. Az európai topligák leginkább tradíciókövető csapata csütörtökön ünnepelte szurkolóival a történelmi sikert, rendesen megadva a módját a parádénak.

Az ünneplés során a kupagyőzelmet ünneplő csapat nem a hagyományos módon, nyitott tetejű, emeletes buszon érkezett, hanem hajón. Az Athletic játékosai Bilbao városának központjában, a Nervión folyón hajókkal vonultak fel a trófeával. Bilbao központja zsúfolásig megtelt, helyi beszámolók szerint egymillió szurkoló ünnepelte a csapatot. Az elképesztő létszám érdekessége, hogy a hivatalos adatok szerint Bilbao városának lélekszáma nagyjából 300 ezer fő, míg Baszkföld összes településén kétmillióan élnek.