Gázai tűzszüneti tárgyalások akadályai

A Hamász palesztin iszlamista szervezet egy magas rangú tisztségviselője szerint a tavaly októberben túszul ejtett izraeliek sorsát csak tűzszünet ideje alatt lehet tisztázni.

A Hamász álláspontja szerint a tűzszünet ideje alatt lenne lehetőség hiteles és pontos adatokat összegyűjteni az elfogott izraeliekről. Bászim Naím, a szervezet tisztségviselője szerint a fogvatartottak a Gázai övezet különböző pontjain vannak, más-más csoportok felügyelete alatt, és egyesek a háborúban megölt palesztinokkal együtt "a romok alá" kerültek.

A Hamász visszautasította az Egyesült Államok által előterjesztett kompromisszumos javaslatot, amely szerint a szervezetnek nőket, 50 év feletti férfiakat és sürgős orvosi kezelésre szorulókat kellene szabadon engednie. A palesztin szervezet szerint nem tudnak negyven olyan túszt kiállítani, aki ezen kategóriák valamelyikébe beletartozna, ami aggodalmakat vet fel a túszok jólétével kapcsolatban.

Izraeli becslések szerint a mintegy 130 elrabolt izraeliből kevesebb mint 100 lehet ma is életben a Gázai övezetben.

Az amerikai javaslatot William Burns, a CIA igazgatója terjesztette elő, amely egy hathetes tűzszünetet irányoz elő, amely alatt a Hamász 40 túszt engedne szabadon 900 palesztin fogoly, köztük 100 életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt személy szabadságáért cserébe. Izrael ebben az esetben hozzájárulna, hogy 150 ezer palesztin visszatérhessen a Gázai övezet északi részébe.

A tárgyalások során a Hamász egy tartós tűzszünetet szeretne, míg az izraeli kormány egy ideiglenes megállapodásban gondolkodik, és fenntartja a lehetőséget a hadműveletek folytatására. A két fél nem közvetlenül, hanem amerikai, katari és egyiptomi közvetítők útján tárgyal egymással.