A német ipar válsága és az amerikai menekülés

A német gazdaság továbbra is válságban van az ukrajnai háború hatására, és a csökkenő gázárak ellenére sem látszik a kilábalás jele. Az ipar nem térhet vissza a háború előtti állapotokhoz, és a nagyvállalatok már az Egyesült Államok felé fordulnak.

A német ipar nehéz helyzetbe került az ukrajnai háború kezdete óta, és az RWE vezérigazgatója, Markus Krebber szerint nem valószínű, hogy a helyzet javulni fog. Az energiafüggőség továbbra is jelentős, és a cseppfolyósított földgáz (LNG) magas árai károsan érintették Európa legnagyobb gazdaságát. Krebber úgy véli, hogy a német ipar akkor veszített el, amikor Oroszország elzárta az olcsó gázellátást.

A Merkel-kormány döntése, hogy 2011-ben leállítják a nukleáris energiatermelést, szintén hibás lépés volt Krebber szerint, mivel ezáltal Németország súlyos importfüggőségbe került. Az ipari kereslet hosszú távon sem várható, hogy helyreálljon, mivel a gázárak bár csökkentek, Németországban a tarifák szerkezetileg magasabbak maradtak.

Az ország gazdasága az LNG importjától függ, amit korábban jelentős részben Oroszország biztosított. Az orosz invázió óta Németország gazdasági teljesítménye jelentősen lemaradt, és a technikai recesszió szélén áll. A szövetségi kormány jelentősen csökkentette a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését.

A Hamburg Commercial Bank elemzése szerint a PMI-adatok további zsugorodást jeleznek, és a visszaesés széles körű. A Deutsche Bank is figyelmeztetett a növekvő energiaköltségekre és a szakképzett munkaerő hiányára. A Bundesbank próbálta hárítani a negatív képet, de a nagyvállalati szektor ezt cáfolja.

Az ipar hanyatlása miatt a német cégek már az Egyesült Államok felé menekülnek. Az FDI Markets adatai szerint 2023-ban jelentősen megnövekedtek az amerikai befektetések. Joe Biden inflációcsökkentési törvénye is hozzájárult ehhez, amely támogatást kínál a bejövő vállalkozásoknak. Az RWE is bejelentette az amerikai piacra lépését az RWE Clean Energy néven, miután felvásárolta a Con Edison Clean Energy Businesst, és jelentős összeget különített el az amerikai befektetésekre.