A világűrből készült lenyűgöző felvételek a teljes napfogyatkozásról

Milliók szemtanúi lehettek a teljes napfogyatkozásnak az Egyesült Államokban, amely április 8-án keresztülszelte Amerikát. A jelenséget nemcsak a Földről, hanem a világűrből is megörökítették több műhold segítségével.

A NASA GOES-16 időjárási műholdja készített egy videót, amelyen a Hold árnyékának vándorlása figyelhető meg a Föld felszínén. A műhold a magyar idő szerinti 14 óra és 23 óra közötti időszakban rögzítette a jelenséget, mintegy 36 ezer kilométeres magasságból. Az Európai Űrügynökség által közzétett videó a bolygónk ezen részét mutatja be.

A SpaceX műholdja is rögzítette a napfogyatkozást, bár nem a legideálisabb szögből.

A NASA DSCOVR műholdja szintén élesítette a képalkotó berendezését, amely magyar idő szerint 16 óra és 20 óra 30 perc között vette fel, ahogy a Hold árnyéka áthalad a Földön.

Nemcsak műholdak, hanem a NASA T38-as sugárhajtású repülőgépe is részt vett a napfogyatkozás megfigyelésében. A repülőgép 11 900 méteres magasságban repült, és a jelenséget tanulmányozta, amiről egy rövid videó is felkerült az Instagramra. A T38-as fedélzetéről a napfogyatkozás 6 és fél percig volt látható, szemben az átlagos 3–4 perces időtartammal.

Említésre méltó, hogy a teljes napfogyatkozás megfigyelésének rekordját egy Concorde repülőgép tartja, amelynek utasai 1973-ban 74 percen át csodálhatták meg a jelenséget.