Soha nem volt még ilyen nehéz társat találni, mint ma

A modern technológia és a változó társadalmi normák új kihívások elé állítják az online társkeresést, ami bonyolultabbá teszi a hosszú távú partner megtalálását, mint valaha.

A Tinder kutatója, Paul C Brunson, aki könyvet is írt a témában, Find Love: How to Navigate Modern Love and Discover the Right Partner for You címmel, szerint a kulturális és technológiai változások megnehezítették a randevúzást, és a korábbiakhoz képest ma már sokkal többet várunk el egy kapcsolattól. A BBC szerint a technika ugyan számos új lehetőséget kínál, de a randevúzási szokások megváltoztak, és már semmi sem olyan egyszerű, mint régen.

Példátlanul nehéz

Brunson kutatásai szerint a szerelem megtalálása és megtartása ma nehezebb, mint eddig bármikor. Ennek egyik oka, hogy többféle kapcsolatforma létezik, mint például a monogám vagy a poliamor viszony, az együttélés vagy a távkapcsolat. Eli Finkel pszichológus kutatásai szerint manapság minden elvárást a partnerünkre helyezünk, ami szintén nehezíti a kapcsolatokat. A technológia pedig azzal becsap minket, hogy végtelen lehetőségeink vannak, holott ez nem igaz, és sokan a válás mellett döntenek, mert azt hiszik, máshol jobb lehetőségeik lennének.

Gyerekkorból ered ez is

A gyermekkori kötődési stílusok is meghatározóak a felnőttkori kapcsolatokban. A biztonságos, szorongó-aggodalmaskodó, elutasító-elkerülő és a bizalmatlan-elkerülő kötődési minták felnőttkorban is megjelennek, és befolyásolják, hogyan viszonyulunk a párkapcsolatokhoz.

A Tinder kutatója szerint az online társkeresés során gyakori hibák közé tartozik a célok előzetes meghatározásának hiánya, a régi és megtévesztő fotók, valamint a kevés személyes információ megosztása. A Tinderbe bevezetett új funkció lehetővé teszi a kapcsolati célok kiválasztását, ami segíthet a sikeresebb párosításban. A profilok kiegészítése szokásokkal és hobbikkal szintén előnyös lehet.

A generációs különbségek is érdekesek: a Z generáció tagjai csak akkor mennek második randira, ha az elsőn jól érezték magukat, míg az idősebbeknél a fizikai vonzalom a döntő. A fiatalabbaknál ez is fontos, de nem az elsődleges szempont.