A forint gyengülése a dollár erősödése mellett

Az amerikai dollár idén minden főbb fejlett piaci devizával szemben erősödik, ami különösen hátrányosan érinti a feltörekvő piaci devizákat, így a forintot is. A Financial Times szerint a dollár a 2022 óta nem látott heti erősödést mutatott, amit a magasabb amerikai inflációs adatok váltottak ki.

A dollár erősödése az euróval szemben is érzékelhető, tavaly november óta nem volt ilyen magas az árfolyam, mint a héten. A dollárindex 1,6%-os növekedése 2022 szeptembere óta a legjelentősebb, ami a befektetők amerikai kamatvárakozásainak újraértékeléséhez vezetett. A Financial Times cikke szerint január elején még hat negyedpontos kamatcsökkentésre számítottak, most viszont csak egy vagy két csökkentés valószínűségét látják. Az Európai Központi Bank (EKB) további kamatcsökkentéseket jelez előre, ami tovább növelheti a monetáris politikák közötti eltérést.

A dollár erősödése problémákat okozhat azoknak az országoknak, amelyek kamatot szeretnének csökkenteni anélkül, hogy gyengítenék saját valutájukat vagy növelnék az inflációt. Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja szerint ez jelentős kockázatot hordoz. A piacok szerint az EKB az év végéig három negyedpontos csökkentést, a Bank of England két csökkentést, míg a Fed csak egyet vagy kettőt hajt végre. A japán jen a leggyengébb szintre esett 1990 óta, és a japán hatóságok már intervenció lehetőségét helyezték kilátásba.

A forint a pénteki kereskedésben féléves mélypontra került a dollárral szemben, 5 nap alatt 3,6%-ot zuhant. A lengyel zloty és a cseh korona is veszített értékéből, de kevésbé drámaian, 2,9%-ot, illetve 2,4%-ot. Ez a trend új kihívások elé állíthatja a magyar gazdaságpolitikát.