A forint árfolyamának gyengülése

A magyar forint árfolyama gyengüléssel indította a pénteki napot az euróval és a dollárral szemben egyaránt, miközben az építőipari és ipari teljesítményről kiábrándító jelentések érkeztek.

A forint az euróval szemben a 389-es szintről 390 fölé gyengült, először csak megközelítve, majd nem sokkal később áttörve a 391-es szintet. A dollárral szemben is gyengülést tapasztalhattunk, a 363-as szintről 366 fölé emelkedett az árfolyam. Az euró árfolyama a dollárhoz képest is csökkent.

A magyar gazdaság helyzetét illetően a KSH reggel közzétett jelentése szerint az építőipar februári teljesítménye nem volt bizalomgerjesztő, és az ipari teljesítmény részletes jelentése is aggodalomra ad okot a belföldi értékesítés visszaesése miatt.

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón megerősítette, hogy a kormány a korábbi 4 százalék helyett csak 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár az év átlagában, amely a második félévben erősödhet meg. A költségvetési hiány a GDP 2,9 százaléka helyett 4,5 százalékra nő, amelynek eléréséhez a kormány több mint 600 milliárd forintnyi beruházást halaszt el.

A 2024-es költségvetés összeállítását a kormány – a megszokott gyakorlattal szakítva – nem tavasszal, hanem csak ősszel tervezi, hivatalosan az amerikai elnökválasztás eredményének megvárásával, valójában azonban a bizonytalan gazdasági-költségvetési helyzet és a nyári választások miatt.

Az amerikai inflációs adatok rosszabbak lettek a vártnál, ami kérdéseket vet fel a Fed kamatvágási ütemével kapcsolatban. Az Európai Központi Bank sem változtatott az irányadó kamatrátákon, és Christine Lagarde elnök sem kötelezte el magát egyértelmű kamatcsökkentési pálya mellett.

A jegybankok kamatcsökkentési várakozásai jelentősen befolyásolják a feltörekvő gazdaságok eszközei iránti keresletet. Amíg a fejlett gazdaságokban magas kamatszinteket tartanak fenn, addig a feltörekvő országok eszközei iránt csökken a befektetői érdeklődés, és ezekben az országokban magasabb kamatokat kell kínálni. Ez különösen igaz Magyarországra, amely a régiós összehasonlításban sebezhetőnek és bizonytalannak tűnik.