A digitális megfelelés dilemmái a vállalatvezetés szemszögéből

A vállalatvezetők számára a gyorsan változó gazdasági és jogi környezet jelentős kihívást jelent, mivel a korábbi döntéseik alapjait képező információk és rutinok már nem biztosak, és a mindennapi teendők közepette gyakran nincs idő ezeket újragondolni. A piaci szereplőknek időben kell felismerniük, hogy a digitális innováció által biztosított eszközökkel oldhatók fel a kihívások, de a jogi-szabályozási megfelelés szempontjából nem minden lehetséges megoldás alkalmazható. Ebben a témában szervez közös szakmai párbeszédet a Portfolio és a Wolters Kluwer a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencián.

A digitális transzformáció áthatja a társadalmi és gazdasági élet szinte minden területét, és már nem tekinthető csupán információtechnológiai kérdésnek. A vállalatoknak egy folyamatosan változó digitális szabályozási környezetben kell működniük, és folyamatosan tájékozottnak kell maradniuk. A multidiszciplináris csapatokban dolgozó különböző szakterületek vezetői gyakran nem nyitottak az összehangolt működésre, ami a versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú lehet. A vállalatoknak meg kell teremteniük az üzlet, a technológia és a jog közös nyelvét, hogy versenyképesek maradhassanak a digitális világban.

A piaci logika és a vállalkozások magatartása jelentős átalakuláson ment keresztül az innovatív megoldások hatására. A társadalom működésének új területei, mint például a közösségi hálók, monetizálódtak, és az adatvagyon monetizációjára épülő üzleti modellek működőképessége és jogszerűsége a szabályozási mozgástéren belül történő helyes kialakítástól függ.

A vállalatok hatékony eligazodásához szükség van a digitális gazdaság jogi-szabályozási kérdéseiben való eligazodásra és a gazdasági szereplők jogi-szabályozási környezethez való adaptációs hatékonyságát növelő innovatív megoldásokra. A jogi megfelelőség biztosítása érdekében a vállalatoknak ismerniük kell a jogszabályokat és a szabályozási ökoszisztémákat, valamint fenntartaniuk kell az innovációt a fejlesztésben.

A jog-IT-üzlet közötti párbeszéd elősegítése és a legaltech megoldások alkalmazása segíthet a vállalatoknak a digitális gazdaságban való eligazodásban. A vállalatvezetőknek tudatosságra és párbeszédre, compliance alapú gondolkodásra van szükségük ahhoz, hogy a vállalatok biztonságosan és jogszerűen eligazodhassanak a jogi compliance során.

A Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia és a DigitalCompliance közösség segítséget nyújthat a vállalatvezetőknek a digitális gazdaság jogi-szabályozási kérdéseiben való eligazodásban. A konferencia célja, hogy platformot biztosítson a digitális gazdaság kulcsterületeit képviselő szakemberek számára a párbeszédhez.

Az EU irányelvei alapján 2025 júniusától a webes akadálymentesítés kötelező lesz a webáruházak számára is. Ez a változás a társadalmi felelősség jegyében történik, hogy mindenki egyenlő eséllyel férhessen hozzá a digitális világhoz. A digitális akadálymentesség nem csak előírás, hanem érdemes is megfelelni neki, mivel a weboldalak így jobbak és használhatóbbak lehetnek.