A fenntarthatóság útján: A Schneider Electric Innovation Summit 2024 kiemelkedő tanulságai

A Schneider Electric Innovation Summit 2024 konferencián a fenntarthatóság, a költségmegtakarítás és a technológiai innovációk szerepét hangsúlyozták a zöld átállásban. A szakmai beszélgetések során a hálózatmodernizáció, az új energiatérkép kialakulása és a nettó zéró pálya voltak a fő témák. A konferencián elhangzottakról Hajós Balázs, a Schneider Electric értékesítési igazgatója fog beszámolni a Portfolio Sustainable Tech konferencián április 24-én.

A Schneider Electric Innovation Summit 2024 konferencián a résztvevők megegyeztek abban, hogy a zöld átállás nem valósítható meg partnerségek nélkül. A Schneider Electric és partnerei, mint a BlackRock, a Henkel és a Michael Smith Switchgear, megosztották eddigi eredményeiket és stratégiáikat. Rohan Kelkar, a Schneider Electric EVP Power Products részlege vezetője bemutatta a Zero Carbon projektet, amelynek célja, hogy a vállalat a legnagyobb 1000 beszállítójával együttműködve 50%-kal csökkentse a karbonlábnyomot 2030-ig. A projekt a teljes értéklánc zöldítésében is kiemelt szerepet kap.

Sjoerd Dijkstra, a Henkel Sustainability Strategy & Excellence igazgatója elmondta, hogy vállalatuk szigorú fenntarthatósági célokat tűzött ki, és a villamos energia tekintetében már 89%-ban megújuló energiaforrásokat használnak. A Scope 3-as kibocsátásuk csökkentésében a partnerségek kulcsfontosságúak, és az adatok átláthatósága is fontos szerepet játszik a céljaik elérésében.

Sean Smith, a Michael Smith Switchgear ügyvezető igazgatója szerint a fenntarthatósági kezdeményezések nem feltétlenül kerülnek sokba, és vállalatuk már számos kisebb beruházással kezdte meg a fenntarthatósági átállást. A céljuk, hogy klímapozitívak legyenek, és ezt a teljes értéklánc zöldítésével érik el.

Barry Novick, a BlackRock Innovation Office tanácsadója az irodaházak energiahatékonyságának fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy a saját New York-i központjukban már számos energiahatékonysági és kényelmi szolgáltatást vezettek be.

A konferencián szó esett az energiahálózat fejlesztéséről, a termelő fogyasztók megjelenéséről, az új energiatérképről, az ingatlanpiac változásairól és a mesterséges intelligencia fenntarthatósági vonatkozásairól is. A közműszolgáltatóknak a hálózat üzemeltetésében és fejlesztésében is figyelembe kell venniük a fogyasztók termelővé válását. A fenntarthatóság, a versenyképesség és a rugalmasság együtt jár az új energiatérképen, és az ingatlanszektorban a fenntarthatósági célkitűzések kereslet-kínálati szakadékot okoznak. Az adatközpontok iránti kereslet növekedése mellett a meglévő épületek felújítására is szükség van. A mesterséges intelligencia segítségével pedig optimalizálhatók a folyamatok, ami hozzájárul a dekarbonizációhoz és az energiaátálláshoz.