A NAV új telefonos applikációja: minden, amit tudni érdemes

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új mobilalkalmazása, a NAV-Mobil segítségével számos adózási információ gyorsan és kényelmesen elérhető. A HR Portál beszámolója szerint az alkalmazásban a munkavállalók ellenőrizhetik, hogy munkáltatójuk szabályosan foglalkoztatja-e őket, és a lekérdezés csupán fél percet vesz igénybe.

A "Foglalkoztatási adatok" menüpontban a munkavállalók azonnal láthatják a jogviszonyokban, a bér- és járulékadatokban bekövetkező változásokat, ami hosszú távú biztonságot nyújthat számukra. A szabálytalan foglalkoztatásra gyorsan fény derülhet, lehetővé téve a jogviszony mielőbbi rendezését.

Az alkalmazásba való belépéshez először KAÜ (ügyfélkapu, telefonos azonosító kód vagy eSzemélyi) azonosítás szükséges, de később beállítható egy hat számjegyű kód, illetve ujjlenyomat vagy arcfelismerő segítségével is használható a lekérdező.

A NAV-Mobil további funkciókat is kínál: az adószámla lekérdezése, gépjárműadó befizetése, üzleti partnerek adatainak ellenőrzése, valamint adózással kapcsolatos információk és értesítések, például hírek, üzemanyagárak és az Adótraffipax adatai is elérhetők az alkalmazásban. Az Adótraffipax menüpontban részletes információkat találhatunk az adóhatóság tervezett ellenőrzéseiről.

Kalkulátorok segítségével kiszámolható a családi adókedvezmény, az ingatlan-értékesítés után fizetendő adó, a késedelmi kamat és a pótlék, továbbá vállalkozóknak és kisadózó vállalkozóknak is külön kalkulátor áll rendelkezésre.

Az "Utastájékoztató" menüpontban pedig azok tájékozódhatnak, akik külföldre utaznak és árut, terméket szeretnének vinni, hiszen itt a vonatkozó adó- és vámszabályokról kaphatnak információt. A Travel Guide menüpont 11 nyelven érhető el.