Új Xiaomi eszköz figyelmeztethet a rejtett kamerákra

A Xiaomi egy olyan viselhető eszközt szabadalmaztatott, amely képes értesíteni a felhasználót, ha rejtett kamera van a közelében, ezzel növelve a magánélet védelmét.

A szabadalom leírása szerint a Xiaomi anti-peeping, azaz kukucskálásgátló módszereket, eszközöket, elektronikus berendezéseket és adathordozókat fejlesztett ki. A Gizmochina információi alapján a vállalat olyan hordható eszközt tervez, amely figyelmezteti a felhasználót, ha titokban készítenek róla fényképet. A technológia egy kamerás eszköz segítségével gyűjti be a környezeti képadatokat, és meghatározza a rejtett fényképező eszköz felvételi szögét.

Amennyiben a felhasználó a potenciális exponálás szöge alapján a fényképező eszköz hatótávolságán belül találja magát, a viselhető eszköz rezgéssel vagy vizuális üzenettel figyelmezteti. Ezáltal lehetősége nyílik elkerülni azokat a helyzeteket, ahol illetéktelenül megfigyelhetik vagy lefotózhatják.

A szabadalom kiemeli, hogy a kukucskálásgátló funkció csak olyan viselhető eszközökön érhető el, amelyek beépített kamerával rendelkeznek. Jelenleg a Xiaomi okosórái és karkötői nem tartalmaznak kamerát, kivéve a Mi Rabbit gyerekórát, amely azonban valószínűleg nem rendelkezik ezzel a funkcióval. Ez arra utalhat, hogy a Xiaomi új viselhető eszközcsaládot tervez bevezetni, amelyek már támogatják az anti-peep funkciót, és így beépített kamerákkal kerülhetnek piacra. A Mijia intelligens szemüvegek már rendelkeznek kamerával, tehát ezek is potenciálisan alkalmasak lehetnek a kukucskálás elleni védelemre.

Az ilyen típusú figyelmeztető rendszerek adatvédelmi kérdéseket is felvetnek, például hogy ki határozza meg, mi számít gyanús felvételi szögnek, és hogyan kezelik a helytelen használatból vagy a hamis pozitív eredményekből adódó helyzeteket. Továbbá a viselhető eszköz maga is kamerává válik, ami további adatgyűjtési kérdéseket vet fel.

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg csak egy szabadalomról van szó, ami nem jelenti automatikusan, hogy a Xiaomi valóban piacra dob egy ilyen eszközt. Azonban a szabadalom jelzi a vállalat érdeklődését a magánélet védelmének új módszerei iránt.

A Xiaomi nem csak a magánélet védelmében mutat újítást, hanem a mobiltelefonok terén is. A vállalat bejelentette Turbo okostelefon-sorozatának legújabb tagját, a Redmi Turbo 3-at, amelynek Harry Potter Limited Edition változata különleges dizájnnal és egyedi extrákkal varázsolja el a rajongókat. A készülék különleges kék és arany hátlappal, Roxfort emblémával, Harry Potter felirattal és a horcruxokat ábrázoló illusztrációkkal büszkélkedhet. A sasszemű rajongók észrevehetik, hogy a kameravillanás villám dizájnt kapott. A Turbo 3 Harry Potter Limited Editiont megvásárlók egy bemutatódobozt is kapnak, amely tartalmaz egy Roxfort iskolai jelvényt jelző kitűzőt, egy védőtokot, illetve egyedi töltőt.

A Turbo 3 technikai szempontból is ütős, hiszen a Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 chipset hajtja, és olyan jellemzőkkel rendelkezik, mint a nagy, 6,67 hüvelykes AMOLED képernyő, 50 MP-es fő kamera OIS-szel és 90 W-os gyorstöltés, amely azonos a zászlóshajó Xiaomi 14 képességével. A készülék különböző memória és tárhely kombinációkban érhető el, az árak 276 és 308 dollár között mozognak. Kínában április 15-től kapható, és valószínűleg Poco F6 néven globális bevezetést kap, bár a Harry Potter kiadás globális elérhetőségéről még nincs információ.

A Xiaomi a Redmi Pad Pro-t is bemutatta Harry Potter kiadásban, amely egyszerűbb dizájnt kapott egy nagy Roxfort logóval, és egy egyedi borítóval érkezik, amely úgy néz ki, mint a felvételi levél. A tablet 12,1 hüvelykes, 120 Hz-es kijelzővel, Snapdragon 7s Gen 2 chipkészlettel, 10 000 mAh-s akkumulátorral és 33 W-os gyorstöltéssel rendelkezik, ára pedig 119 ezer forintnak megfelelő jüan az 8/256GB-os modell esetében, amely szintén április 15-én kerül forgalomba Kínában.