Újabb kamerás szörnyeteget csinált a Xiaomi

A Xiaomi nem állt le az Ultra jelzésű mobilcsaládjuk fejlesztésével, és az idei Xiaomi 14 Ultra modelljükkel minden korábbinál magasabb szintre kapcsoltak. Az új készülék már számos piacon, köztük Magyarországon is elérhető, és számos fejlesztést kapott az előző generációhoz képest, különösen a kamerás képességek terén.

A Xiaomi 13 Ultra már kiemelkedő teljesítményt nyújtott, különösen a fotózás terén, és a 14 Ultra is hasonlóan magas elvárásoknak igyekszik megfelelni. A készülék doboza a szokásos tartozékok mellett egy 90 wattos hálózati adaptert, adatkábelt, SIM-tűt és egy műanyagtokot is tartalmaz, valamint előre telepített kijelzővédő fóliával érkezik.

A Xiaomi 14 Ultra dizájnja az elődéhez hasonló, de apró finomhangolásokkal találkozhatunk, mint például a sík hátlap, ami letisztultabb megjelenést kölcsönöz a készüléknek. A hátlapi kamerasziget még nagyobb lett, és a Leicával közösen fejlesztett kamerák kiemelkedő jellemzői a telefonnak.

A készülék két különböző fémből, titánból és alumíniumból is készül, de Magyarországon az alumíniumvázas modellek lesznek elérhetők. Az iPhone 15 Pro Max és a Samsung Galaxy S24 Ultra konkurens készülékekhez hasonlóan a titánvázas modellek Kínában lesznek kaphatók.

A Xiaomi 14 Ultra egy 6,73 hüvelykes, 1440 x 3200 képpontos, 120 hertzes, Dolby Vision és HDR10+ támogatott LTPO AMOLED-panelt kapott, amely akár 3000 nites fehérfényerő kibocsátására is képes. Az előlapot a Xiaomi saját fejlesztésű Shield Glass védi, és az IP68-as por- és vízállóság is megmaradt. Az infraport és a kétirányú műholdas kommunikáció támogatása is megmaradt, azonban az eSIM támogatás hiányzik a készülékről.

A Xiaomi 14 Ultra egy Snapdragon 8 Gen 3-as lapkával, Adreno 750-es grafikus gyorsítóval, 16 gigabyte memóriával és 512 gigabyte tárhellyel rendelkezik. Az akkumulátor kapacitása 5000 milliamperóra, amely támogatja a 90 wattos gyorstöltést és az 80 wattig terjedő vezeték nélküli töltést is.

A kamerák terén a Xiaomi 14 Ultra egy 50 megapixeles főkamerát kapott, amit három további 50 megapixeles lencse követ (ultra nagy látószögű, 3,2-szeres telefotó és 5-szörös periszkópos telefotó). Az optikai képstabilizátor zörgése zavaró lehet, de a készülék képes minősége kárpótol ezért. A Xiaomi továbbra is együttműködik a Leicával, így két különböző képfeldolgozási mód közül választhatunk. A készülék támogatja az akár 120-szoros digitális zoomot és 4K-s videórögzítést is.

Összességében a Xiaomi 14 Ultra egy kiválóan összerakott készülék, amely Android 14 és a HyperOS futtatására képes, és a Xiaomi négy évnyi szoftver- és öt évnyi biztonsági frissítést garantál hozzá. A rezgőmotor is kiemelkedő élményt nyújt, és bár a készülék ára 600 ezer forint, a Xiaomi 14 Ultra nem okoz csalódást.