A Boeing volt mérnöke szerint veszélyben lehetnek a 787 Dreamliner repülőgépek

Egykori Boeing mérnök, Sam Salehpour szerint a gyártósoron eszközölt változtatások miatt a 787 Dreamliner repülőgépek törzse széteshet a levegőben.

Sam Salehpour, aki több mint egy évtizedig dolgozott a Boeingnél, nyilatkozatot tett, amely szerint a repülőgépek gyártósorán végrehajtott változtatások előre programozott baleseteket eredményezhetnek. A Boeing repülőgépei az elmúlt időszakban több hibát is produkáltak, többek között törzsrészek leválását a levegőben, és darabok hullását felszállás közben. Ezek a problémák vezettek a Boeing vezérigazgatójának lemondásához.

Salehpour januárban panaszt nyújtott be az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatalhoz (FAA), amelyet a The New York Times ismertetett. A panaszok középpontjában a Boeing 787 Dreamliner áll, amelynek összeszerelési és rögzítési folyamatában végrehajtott változtatások a repülőgép törzsének széttörését okozhatják több ezer repülés után. A mérnök szerint a törzs különböző gyártóktól származó darabokból áll, amelyek nem illeszkednek tökéletesen egymáshoz.

A Boeing elismerte, hogy történtek a mérnök által említett változtatások, de cáfolta, hogy ezek biztonsági kockázatot jelentenének. A vállalat szerint a mérnök állításai pontatlanok, és nem tükrözik a repülőgép minőségének és hosszú távú biztonságának biztosítása érdekében végzett átfogó munkát.

Salehpour azonban ragaszkodik álláspontjához, miszerint a 787 Dreamlinerek nem biztonságosak, és tervezi, hogy ezt a következő héten egy amerikai kongresszusi meghallgatáson is kifejti. Kijelentette, hogy nem a Boeing csődjét szeretné, hanem a további balesetek elkerülését szorgalmazza.