Energiafelhasználók figyelem: változó piaci körülmények és stratégiák

A vállalati energiafelhasználóknak és energiakereskedőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell a változó piaci körülményekhez, amit a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment 2024 konferenciájának panelbeszélgetése is alátámasztott.

A konferencián Pletser Tamás moderálásával Hiezl Gábor, Hornyák Péter, Nagy-Bege Zoltán, Németh Gábor és Pohankovics Ágnes osztották meg tapasztalataikat és terveiket az energiaválság kapcsán. Hiezl Gábor szerint a kockázatkezelés és az energiahatékonysági beruházások kiemelt jelentőségre tettek szert, és a fogyasztók előrejelzése pozitívum lehet a szerződések szempontjából. A piaci árszintek stabilizálódását várják, de a forint gyengülése miatt érdemes lehet az euróban jegyzett szerződéseket is figyelemmel kísérni.

Hornyák Péter a credit risk és a market risk kihívásaira hívta fel a figyelmet, amelyek az energiaválság során jelentek meg és továbbra is jelen vannak. A piaci volatilitás kezelése kulcsfontosságú, de az árszintek előrejelzése nehézkes az orosz-ukrán háború miatt.

Nagy-Bege Zoltán a román földgázpiac változásairól számolt be, ahol a válság alatt fix áron értékesítették a földgázt, de a jövőben várhatóan normalizálódik a piac. A PPA-piac fejlődését az árplafon-intézkedések gátolják, amelyek 2025 márciusáig érvényben maradnak.

Németh Gábor a válság hatására a vállalatok energiaellátás- és termelési megoldások felé való elmozdulását emelte ki, mint például a napelem-beruházások. A kereskedőkkel való együttműködés és a szerződéses feltételek kiegyenlítése a jelenlegi fókusz.

Pohankovics Ágnes a megújuló energiák stabilitásban és biztonságban betöltött szerepét hangsúlyozta. A Solar Markt Group által kínált megújulóenergia-konstrukciók a vállalati szektor számára különösen hasznosak lehetnek, ahol a rugalmasság és a zöldenergia-mennyiség skálázhatósága kiemelt jelentőségű.