Új orrspray a szívritmuszavar kezelésében

Az amerikai Weill Cornell Medicine and Medical Center kutatói egy új orrspray-t teszteltek, amely segíthet a szívritmuszavarok kezelésében otthoni körülmények között. Az Etripamil nevű kísérleti gyógyszerrel ellátott orrspray a Milestone Pharmaceuticals által fejlesztett kalciumcsatorna-blokkoló, amely hatékony lehet a Paroxysmális supraventriculáris tachycardia (PSVT) kezelésében.

A PSVT olyan állapot, amely eddig kórházi kezelést igényelt, és az orvosoknak vékony huzalokat kellett volna a beteg erein keresztül a szívbe vezetniük. Az új orrspray használatával ez a bonyolult eljárás kiváltható lehet. A klinikai vizsgálat során 1116 beteget vontak be, és a teszt 148 helyszínen zajlott az Egyesült Államokban, Kanadában és Dél-Amerikában. A résztvevők között voltak olyanok is, akik korábban pitvarfibrillációval küzdöttek.

A betegek többsége, nagyjából kétharmada, egy órán belül érezte a tünetek enyhülését, átlagosan 17 perc alatt. Az orrspray használata során kezdetben gyakoriak voltak az enyhe, átmeneti mellékhatások, mint az orrfolyás, orrdugulás, kellemetlen érzés és orrvérzés, de ezek az ismételt alkalmazás során csökkentek.