China Southern Airlines új járatot indít Budapest és Kuangcsou között

A China Southern Airlines légitársaság bejelentette, hogy új légijáratot indítanak Budapest és Kuangcsou között, amelynek eredményeképpen Magyarország és Kína között heti tizenhét járat fog közlekedni, ezzel Magyarország a közép-európai térségben az élen áll.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy a világ egyik legnagyobb légitársaságának számító China Southern Airlines új járatot indít, amely a megelőző tárgyalások eredményeként jön létre Kuangcsou és Budapest között. Az első repülőgép várhatóan június 27-én emelkedik majd a magasba, és a tervek szerint heti négy alkalommal lesz lehetőség utazni a két város között.

Szijjártó Péter kiemelte Kuangcsou jelentőségét, mintegy 15 millió lakosú metropoliszt, amely Kuangtung tartomány fővárosaként ismert, és ahol számos nagyvállalat, köztük a BYD, a Huawei, a ZTE, a Sunwoda és az Eve Energy működik, amelyek Magyarországon is jelen vannak. A miniszter rámutatott, hogy a tartomány gazdasági teljesítménye jelentős, hiszen a kínai GDP 10 százalékát adja, és a közvetlen légi kapcsolat létrejöttével egy 127 millió lakossal rendelkező gazdaságilag fejlett tartománnyal kerülünk közvetlen összeköttetésbe.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlődése kulcsfontosságú a gazdaság jövőbeni növekedése szempontjából, és a mostani bejelentés újabb erőforrást és mérföldkövet jelent ebben az együttműködésben. A heti tizenhét légijárat révén Budapest és a nagy kínai városok közötti közlekedésben Magyarország vezető szerepet tölt be a közép-európai régióban, ami abszolút listavezetővé teszi hazánkat.

Szijjártó Péter végül megjegyezte, hogy a régió országai és fővárosai között komoly verseny folyik az ilyen légijáratokért, és kiemelte, hogy a China Southern Airlines döntése, hogy Budapestet választotta, jelentős siker Magyarország számára, és tovább erősíti a két ország gazdasági együttműködését. "Rosszabbul soha ne kezdődjön nap!" – összegzett Szijjártó Péter.