Úttörő eredmények a „hosszú Covid” kutatásában

Az Egyesült Királyságban végzett kutatás során kimutatták, hogy a „hosszú Covid” esetében folyamatos gyulladás figyelhető meg a vérben, ami új távlatokat nyithat a betegség kezelésében.

A The Independent által ismertetett legújabb brit tanulmány szerint a kórházba került koronavírusos betegek körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a hosszú távon tünetekkel küzdő betegek immunrendszere folyamatosan aktiválódik. A kutatás során több mint 650 súlyos tünetekkel kórházba került beteg adatait elemezték, és megállapították, hogy a hosszú Covidban szenvedők esetében a myeloid sejtek gyulladása és a komplement rendszer nevű immunfehérjék aktiválódása figyelhető meg.

Az Imperial College London által vezetett kutatócsoport eredményei alapján felmerült a lehetőség, hogy a szervezet immunrendszerét célzó, már létező gyógyszerek alkalmazása hatékony lehet a hosszú Covid kezelésében. Ez a felismerés új irányokat nyithat meg a jövőbeli kutatások számára, amelyeknek részét képezheti ezeknek a gyógyszereknek a vizsgálata is.

A hosszú Covid diagnosztizálása és kezelése jelenleg is komoly kihívást jelent az egészségügyi szakemberek számára, hiszen a betegség tünetei változatosak és hosszan tartóak lehetnek. A világszerte mintegy 65 millió embert érintő állapot jobb megértéséhez azonban a mostani kutatás fontos lépést jelenthet. Egy orvosprofesszor szerint a kutatás segíthet tisztázni, hogy mi áll a maradandó tünetek hátterében.