Új DNS-alapú vérvizsgálat segít a vastagbéldaganat korai felismerésében

Az elmúlt évtizedekben aggasztóan emelkedik a fiatalabb korosztályokat érintő vastag- és végbélrákos esetek száma. A SYNLAB, Európa és Magyarország legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója, egy DNS-alapú vérvizsgálatot tesz országosan elérhetővé, amely kellemetlen beavatkozás nélkül biztosít lehetőséget a kolorektális rák szűrésére.

Az 1990-es években születettek körében kétszer akkora a vastagbéldaganatok előfordulási gyakorisága, mint az 1950-es években született generáció esetében. Az American Cancer Research jelentése szerint 2011-től 2019-ig a vastag- és végbélrák előfordulási gyakorisága évente körülbelül 2 százalékkal növekedett a 20-49 éves felnőttek korosztályában.

Magyarországon évente több mint 10 000 új beteget diagnosztizálnak, és körülbelül 5 000 személy haláláért tehető felelőssé ez a betegség, ami a második leggyakoribb halálozási ok a hazánkban. A vastag- és végbéldaganatok legtöbb esetben 5-10 év alatt fejlődnek ki jóindulatú polipokból, és a korai stádiumban felfedezett betegség nagyon jó arányban gyógyítható, azonban a tünetek vagy fájdalom csak előrehaladott állapotban jelentkeznek.

A béldaganatok kialakulásában számos kockázati tényező játszik szerepet, mint például a mozgásszegény ülő életmód, a feldolgozott húskészítmények és a vörös húsok fogyasztása, a rostszegény diéta, a magas vércukorszint, az elhízás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a tartós stressz. A gyulladásos bélbetegséggel érintett betegeknél is magasabb a vastagbélrák kialakulásának valószínűsége.

Egyetlen vérvétel elég

A SYNLAB által országosan elérhetővé tett DNS-alapú vérvizsgálat, a ColonAiQ teszt, a legmodernebb DNS-szekvenálási technológián alapul, és csupán egyetlen vérvételt igényel. Nagyfokú érzékenységével és specificitásával messze felülmúlja a jelenleg elérhető diagnosztikai tesztek mutatóit. A teszt a daganatsejtekből a véráramba kerülő és ott sejtmentes formában szabadon keringő tumor eredetű DNS-t vizsgálja, és a ráksejtek génállományának bizonyos szakaszai megváltozását érzékeli.

Póda Tamás, a SYNLAB kereskedelmi és marketingigazgatója szerint a vizsgálat eredménye egy nagy pontosságú kockázatbecslés a kolorektális ráksejtek jelenlétére vonatkozóan.