Trieszti magyar tengeri kikötő építése hamarosan kezdetét veheti

Már az idei évben megkezdődhetnek a trieszti magyar kikötő építési munkálatai Olaszországban, melynek eredményeképpen 2026-tól a magyar vállalatok is használhatják majd a terminált.

Az olasz féllel folytatott egyeztetések eredményeképpen a partfelépítési és mederkotrási munkálatok elindulhatnak még ebben az évben. Magyar Levente külügyi államtitkár válaszában részletezte a helyzetet, amelyet Keresztes László Lóránt LMP-s képviselő kérdésére adott meg, a 2019-ben tervezett trieszti magyar tengeri kikötő építésének állásáról.

A kikötő megépítésére vonatkozó szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint az akkori olasz belügyminiszter írta alá 2019-ben, mely szerint Magyarország 131 millió eurós projekt keretében hoz létre tengeri kikötőt Triesztben. A magyar állam nemcsak a területet vásárolta meg, hanem üzemeltetési koncessziót is, és az illetékes hatóság tavaly júliusban jóváhagyta a magyar tulajdonban lévő terminál rakpartosítását. Az Orbán-kormány egy 32 hektáros területet vett koncesszióba az olaszoktól 60 évre 31 millió euróért.

A terület korábban olajfinomítóként funkcionált, ezért a kikötő megépítése előtt a területet meg kell tisztítani. Szijjártó Péter korábban kiemelte, hogy a magyar vállalatok 2026-tól kezdhetik meg exporttevékenységüket a trieszti kikötő terminálján keresztül.

Olaszország a helyreállítási alapból 45 millió eurót kapott, amelyet a partszakasz fejlesztésére és a tengeri mederkotrás költségeinek fedezésére fordíthatnak. A tervezett 200 millió eurós beruházásból az olaszok biztosítanak kotrásra és tengeri gát építésére. Azt viszont továbbra sem tudni, hogy a maradék 155 millió euróból mennyit költ erre a magyar kormány. A bejelentés óta eltelt években nem sok minden történt, 2022 őszén még csak a látványterveket lehetett látni.