Lavina tragédia az Ötz-völgyi-Alpokban

Legalább két ember életét vesztette egy lavina következtében a nyugat-ausztriai Ötz-völgyi-Alpokban, ahol jelenleg is jelentős kutatási és mentési munkálatok folynak.

A tragédia a Tirol tartományban található Vent falu közelében történt, ahol egy 180 méter hosszú és 80 méter széles hócsuszamlás zúdult le nem messze az olasz határtól. A lavina a Martin-Busch hütte közelében csapott le, mintegy 2500 méteres magasságban.

A helyszínen tartózkodó egy holland csoport tagjai közül nem mindenki szenvedett a lavina következményeitől, azonban a jelentések szerint összesen 17 ember lehetett a veszélyzónában. A mentési erőfeszítések során helikoptereket, mentőcsapatokat, kutyás egységeket és az alpesi rendőrséget is bevetettek.

Bernd Noggler, a segélyszolgálatok helyi vezetője a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a mentőalakulatok nagy óvatossággal járnak el, mivel fennáll az újabb lavinák veszélye. A tiroli régióban a hőmérséklet emelkedése tovább növelte a lavinák kockázatát, ami már korábban is halálos áldozatot követelt: egy 19 éves német túrázó az Innsbrucktól északkeletre fekvő Achensee közelében vesztette életét egy lavina miatt.