Templomi támadást tervező tizenéves tagadja bűnösségét

Egy idahói bíróságon nem ismerte el bűnösségét az a tizenéves fiú, akit azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam nevében támadást tervezett egy templom ellen.

A vádak szerint Alexander Mercurio, aki most 18 éves, gyúlékony anyagokkal, bozótvágó késsel és fémcsővel készült támadni, és az apjától lőfegyvert is szándékozott ellopni a Coeur d'Alene városában található templom elleni támadásához.

A fiút a tervezett támadás előtti napon, szombaton vette őrizetbe a rendőrség. A nyomozás során kiderült, hogy Mercurio a keresztény vallású szülei ellenében áttért a muzulmán hitre, és a koronavírus-járvány kezdetén, az iskolák bezárása idején kezdett el kommunikálni az Iszlám Állam egy csoportjával. Később azonban kiderült, hogy valójában az FBI fedett ügynökeivel beszélgetett, akik az Iszlám Állam tagjainak adták ki magukat.

Az FBI egyik ügynökének tanúvallomása szerint a fiatal férfi azt tervezte, hogy fémcsővel leüti az édesapját, meg is bilincseli, hogy hozzájusson a fegyvereihez és az autójához. A tervek szerint a templomi támadás után további gyilkosságokat hajtott volna végre a városban, és felkészült arra is, hogy az akció során életét veszíti, amit mártírhalálként fogott fel.

A bírósági meghallgatáson az ügyészség terrorizmus előkészületével vádolta meg Mercuriót.

: (MTI)