Szörfdeszka alakú objektum a Hold felett

Egy szokatlan mesterséges tárgy, amely szörfdeszka formáját idézi, haladt el a Hold felett, és ezt a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nevű műholdja meg is örökítette.

Az LRO, amelyet öt évvel ezelőtt, 2009-ben bocsátottak fel a világűrbe, a Hold felszínének részletes feltérképezésére szolgál, és a mai napig aktívan működik, már közel 100%-os lefedettséget ért el a Hold felszínén, a sarkvidéki területeket leszámítva. Az Origo észrevételei szerint az LRO most egy másik, szörfdeszka alakú műholdról készített felvételeket, amely a Hold körül keringett.

Ez a különleges objektum a Danuri nevű dél-koreai holdszonda, amelyet 2022 augusztusában indítottak útnak, és idén március elején került közel az LRO-hoz, amelynek sikerült megörökítenie a találkozást. A Danuri Dél-Korea első ilyen jellegű űreszköze, amelynek célja új technológiák, többek között az űrben működő internet tesztelése, valamint a holdfelszín topográfiai feltérképezése volt, és fejlesztésében a NASA is közreműködött.

A dél-koreai űrkutatás és technológiai fejlesztés ezen sikere mellett a dél-koreai kultúra egy másik területén is figyelemre méltó előrelépés történt. A Netflix április 5-én debütált új sci-fi horror sorozata, a "Paraziták: A szürkeség" szintén Dél-Koreából származik, és Yeon Sang-ho rendezésében készült, aki a "Vonat Busanba" című zombihorrorral már korábban is nagy sikert aratott. A hat részes mangaadaptáció brutális és vérengző szörnyetegeket mutat be, és egy olyan világot tár elénk, ahol az emberi agyra rácsatlakozó, intelligens szörnyetegek az emberi fejet csápszerűen szétnyitva vérengzenek. A sorozat főszereplője, Jeong Su-in, egy átlagos nő, aki egy parazita által megmentett életével szembesülve egyfajta számkivetetté válik, se nem emberré, se nem parazitává. A sorozat értékelése 6/10, és a Netflixen magyar szinkronnal és felirattal érhető el.