Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Szlovákia kész segíteni Ukrajnának az Európai Unióhoz való csatlakozásban, és megosztja saját tapasztalatait a csatlakozási folyamatról. A Nagymihályon tartott közös kormányülésen Robert Fico szlovák kormányfő bejelentette, hogy országa nem állít akadályt Ukrajna EU-csatlakozása elé, és támogatja a gyors belépést.

Fico kijelentette, hogy Szlovákia teljes mértékben támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, és nincs semmiféle spekuláció ebben a kérdésben. Az EU-tagság Ukrajna számára a békés fejlődés záloga lehet, és Fico hozzátette, hogy minél hamarabb megszülessen az ukrajnai háború békés megoldása, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és szuverenitását, ukrán szempontból tisztességes feltételeket tartalmaz.

A szlovák és az ukrán kormány közötti egyeztetés során számos egyéb projekt is terítékre került. Ezek között szerepelt a Kijev és Kassa közötti vasúti összeköttetés kiépítése Enyickéig (Haniska), Munkács és Nagykapos energetikai összekapcsolása, valamint a felsőnémeti (Vyšné Nemecké) határátkelő felújítása. Emellett megállapodtak arról is, hogy Szlovákia továbbra is engedélyezi az ukrajnai mezőgazdasági termékek átszállítását az ország területén.

A két kormányfő, Fico és Denisz Smihal, a humanitárius és civil segítségnyújtásról is egyeztetett, amely egy szerződés részévé vált, melyet csütörtökön írtak alá. Smihal kiemelte a műszaki eszközök közös gyártásának lehetőségét, míg Fico jelezte, hogy Szlovákia hajlandó együttműködni a haditechnikai eszközök kereskedelmi alapon történő szállításában. Fico a Parameter beszámolója szerint kijelentette, hogy „Az orosz katonai erő Ukrajna elleni bevetése a nemzetközi jog súlyos megsértése volt”.