Kelet-Közép-Európa legnagyobb zöld hidrogén üzemének átadása

A Mol-csoport ünnepélyesen átadta Százhalombattán a régió legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemét, amely évente 1600 tonna karbonsemleges hidrogént fog előállítani.

A Mol-csoport vezérigazgatója, Molnár József az üzem megnyitóján kiemelte, hogy az új létesítmény a fenntartható mobilitás felé tett fontos lépés, és a vállalat továbbra is elkötelezett a 2050-es karbonsemlegesség elérése felé. Az üzem 22 millió eurós beruházás eredményeként évente több mint 25 000 tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását.

Az energiaszektorban bekövetkező változásokra utalva Molnár József elmondta, hogy a projekt során számos úttörő technológiát kellett bevezetniük, amelyek hozzájárulnak a fosszilis energiahordozók fokozatos kiváltásához. A vezérigazgató hozzátette, hogy a technológia bevezetésével olyan mértékű károsanyag-kibocsátás csökkenést érnek el, mintha körülbelül 5500 gépjárművet vontak volna ki a forgalomból.

A Mol-csoport tervei szerint a zöld hidrogén technológiát a csoport másik két üzemanyag-termelő egységébe is elviszik, így a Rijekai és Pozsonyi finomítókban is fenntarthatóbbá válik az üzemanyaggyártás.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a megnyitón hangsúlyozta, hogy a zöld hidrogén előállítása fontos lépés a globális felmelegedés elleni küzdelemben, és Magyarország is hozzájárul a karbonsemlegesség megvalósításához. A miniszter szerint a magyar energiastratégia célja az energiakitettség csökkentése és az energiaszuverenitás, valamint a karbonsemlegesség megvalósítása saját energiatermeléssel.

Az új százhalombattai üzemben az amerikai Plug Power 10 MW-os elektrolizáló egységével állítják elő a zöld hidrogént, amelyet a MOL elsődlegesen saját hálózatában használ fel az üzemanyaggyártás során. Az elektrolizáló berendezés megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre, így nem keletkezik környezetszennyező melléktermék. A beruházás összhangban van a vállalatcsoport SHAPE TOMORROW stratégiájával, amellyel a vállalat fenntarthatóbbá, versenyképesebbé és önellátóbbá teszi a régiót.

Andy Marsh, a Plug vezérigazgatója a megnyitón elmondta, hogy büszkék arra, hogy a Mol-t a legmodernebb elektrolízis technológiával láthatják el, amellyel hatékonyan állíthat elő zöld hidrogént és csökkentheti a finomítói működés szén-dioxid-kibocsátását. Az elektrolizáló berendezés nemcsak hidrogént, hanem 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel.

A Mol-csoport egy újabb mérföldkőhöz érkezett: mostantól úgy tudnak zöld hidrogént termelni, hogy közben egyáltalán nem keletkezik üvegházhatású gáz. Ezzel a technológiával olyan mértékű károsanyag-kibocsátás csökkenést érünk el, mintha egyik napról a másikra nagyjából 5500 gépjárművet vonnánk ki a forgalomból. Az új üzem 2024 második felében kezdi meg a termelést.

(Borítókép: A Mol százhalombattai zöld hidrogén üzeme az átadó ünnepség napján, 2024. április 11-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)