Svájc csatlakozik az európai légvédelmi projekthez

A svájci Szövetségi Tanács szerdán jóváhagyta, hogy Svájc csatlakozzon az European Sky Shield Initative (ESSI) nevű európai légvédelmi projekthez, amelynek célja az európai lég- és rakétavédelem megerősítése.

A kezdeményezést Németország hozta létre 2022-ben, és azóta több ország, köztük Nagy-Britannia, Finnország, valamint nem NATO-tagok is csatlakoztak a projekthez. Az ESSI célja, hogy a Patriot rakétarendszerekhez hasonló légvédelmi egységek beszerzésével csökkenteni tudják az országok költségeit, és lehetőséget nyújtson a kiképzés, karbantartás és logisztika összehangolására.

Svájc már 2022 júliusában aláírta a szándéknyilatkozatot a programhoz való csatlakozáshoz, és a Szövetségi Tanács közleménye szerint a csatlakozási nyilatkozat aláírása után is szabadon dönthet arról, hogy hol és milyen mértékben kíván részt venni az ESSI-ben, valamint milyen föld/levegő védelmi rendszereket kíván beszerezni.

Az orosz-ukrán háború óta egyre nagyobb nyomás nehezedik a semleges Svájcra, hogy engedélyezze a svájci gyártmányú fegyverek újra exportálását, ezzel is támogatva Ukrajnát. Az orosz invázió 2022 februárja óta élesebb fókuszba helyezte az európai légvédelmi kérdéseket.