Először találkozott Sulyok Tamás és Volodimir Zelenszkij

Sulyok Tamás köztársasági elnök részt vett a Három Tenger Kezdeményezés Csúcson, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A megbeszélés során Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót és minden lehetséges módon támogatni kívánja az Ukrajnából menekülőket és az ország humanitárius segítségnyújtását.

A Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján és üzleti fórumán a Balti-tenger, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország képviselői vesznek részt évente. Sulyok Tamás a Vilniusban megrendezett eseményen hangsúlyozta Magyarország szándékát a közép-európai országok közötti kapcsolatok erősítésére, a régió versenyképességének és gazdasági érdekérvényesítő erejének növelésére a közös együttműködés révén.

A köztársasági elnök kiemelte a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok fontosságát, valamint a közép- és kelet-európai országok összeköttetésének továbbfejlesztését. A csúcstalálkozón résztvevő államok közös nyilatkozatot fogadtak el, és Sulyok Tamás több kétoldalú találkozón is részt vett.

Klaus Werner Iohannis román elnökkel folytatott megbeszélésén Sulyok Tamás gratulált Romániának a schengeni övezethez való részleges csatlakozáshoz, és támogatását fejezte ki az ország teljes jogú tagságához. Az ukrán elnökkel tartott találkozón pedig a magyar kisebbség szerzett jogainak visszaállításának fontosságát hangsúlyozta, és a párbeszéd, valamint a tárgyalások folytatására való elkötelezettséget fejezte ki. Sulyok Tamás beszélt arról is, hogy meg kell állítani a háborút, hiszen a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása és felhívta Zelenszkij figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogainak a mielőbbi visszaállításának fontosságára, és garantálására.

Volodimir Zelenszkij Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében arról írt, hogy megvitatták a Globális Béke Csúcstalálkozó előkészületeit, és meghívta Magyarországot a csúcstalálkozón való részvételre. Javasolta, hogy Magyarország csatlakozzon a G7-ek Ukrajnát támogató vilniusi nyilatkozatához, és kezdjék meg a kétoldalú biztonsági megállapodás kidolgozását.

Edgars Rinkevics lett köztársasági elnökkel folytatott egyeztetésén Sulyok Tamás kifejtette, hogy Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak, és részt vesz a Balti Légtérrendészeti Misszióban. Emellett a kulturális kapcsolatok fejlesztésére is nyitottak, például a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat tapasztalatainak megosztásával.

Tomáš Taraba szlovák miniszterelnök-helyettessel folytatott egyeztetésén a stratégiai partneri kapcsolatok erősítésének és a Visegrádi Együttműködés fontosságának kérdése került előtérbe. Sulyok Tamás megerősítette, hogy várja Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt Budapestre.

Sulyok Tamás Facebook-bejegyzésében összegzésképpen kiemelte, hogy a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján megerősítették a kapcsolatokat és elfogadták a közös nyilatkozatot a résztvevő államok képviselőivel.