A spanyol arany vízum megszűnése

A spanyol kormány döntése értelmében megszűnik az arany vízum rendszer, amely eddig tartózkodási jogot biztosított az ingatlanokba befektető gazdag külföldieknek. A változásokkal a törvényhozók a piszkos pénzek gazdaságba való beáramlásának lehetőségét kívánják megszüntetni.

A spanyol kabinet jóváhagyta az arany vízumrendszer megszüntetésére irányuló intézkedéseket, amelyeket 2013-ban hoztak létre az ingatlanpiac összeomlása és az euróválság után, a gazdaság fellendítése céljából. A kritikusok szerint a rendszer inflációs nyomást generált és lehetővé tette a piszkos pénzek tisztára mosását.

Pedro Sanchez kormányfő kiemelte, hogy szükséges intézkedéseket fognak hozni annak érdekében, hogy a lakhatás jog legyen, és ne csak egy spekulatív üzlet.

A lakásügyi miniszter tájékoztatása szerint 2013 és 2023 között több mint 14 ezer engedélyt adtak ki, főként kínai és orosz állampolgároknak, de a programnak most vége szakad. Az Idealista ingatlanos weboldal szerint azonban a program megszüntetése valószínűleg nem lesz jelentős hatással az ingatlanpiacra, mivel az eladott lakásoknak csupán kevesebb mint 0,1 százalékát érinti.

Az Európai Bizottság üdvözli az ilyen típusú vízumrendszerek megszüntetését, mivel ezek biztonsági kockázatokat jelentenek és lehetővé teszik az állampolgárság megadását anélkül, hogy a kedvezményezettnek az országban kellene élnie.