Komoly méreg nyomai lehetnek a koffeinmentes kávéban

Az Environmental Defense Fund amerikai egészségvédő civil szervezet kampányt indított a diklórmetánnal, más néven metilén-kloriddal koffeinmentesített kávé miatt, mivel az eljárás során használt anyag rákkeltő lehet.

A koffeinmentesítés régi módszereiben szerves oldószert alkalmaznak, amely nagy mennyiségben rákkeltő, de nem ismert, hogy a maradványként milyen hatása van. A koffeinmentes kávé iránti igény azok körében nő, akik kerülni szeretnék a koffein stimuláló hatásait, mint például a gyomorsavtermelést, a vízhajtást és az idegrendszeri hatásokat.

A koffein növények által termelt védekező anyag, amely rovarirtó hatású is. A koffein eltávolítására többféle módszer létezik, köztük a szerves oldószerekkel történő gőzölés, amelyet 1906-ban Ludwig Roselius szabadalmaztatott.

A koffeinmentesítés során a kávébabokat többször gőzölik, oldószerben áztatják és öblítik, amíg a koffein 99 százaléka eltávolításra nem kerül. Az oldószer újrahasznosítása ellenére is kiszivároghat a környezetbe, és a maradék diklórmetán, vagyis metilén-klorid veszélyessége kapcsán megoszlanak a vélemények.

A diklórmetán, más néven metilén-klorid, karcinogén hatású, máj- és tüdőrákot okozhat, valamint károsíthatja a központi idegrendszert és vakságot is előidézhet. Európában és az Egyesült Államokban már tiltották festékoldószerként, de az élelmiszeriparban más szabályok érvényesek.

Az amerikai és európai szabályozások szerint a koffeinmentes kávéban csak nagyon csekély mennyiségű oldószer maradhat. Az Environmental Defense Fund azonban az élelmiszerbiztonság évtizedes lemaradását emlegetve követeli a diklórmetános koffeinmentesítés betiltását, és a metilén-klorid élelmiszerekben való felhasználásának engedélyezésével az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala "figyelmen kívül hagyta" a szövetségi törvény egy 66 éves kiegészítését, a Delaney-záradékot.

Az amerikai kávészövetség szóvivője, William Murray szerint nincs bizonyíték arra, hogy az európai eljárás kockázatos lenne, és a független tudományos bizonyítékok szerint a koffeinmentes kávé fogyasztása alacsonyabb rákkockázattal és egészségügyi előnyökkel jár.

Dr. Maria Doa, az Environmental Defense Fund igazgatója szerint azonban nincsenek kutatások az oldószermaradványok hosszútávú egészségügyi hatásairól, és az emberek egyre nagyobb adagokat fogyasztanak a mentes kávéból. Monique Richard dietetikus szerint a vegyszermaradványokat, még elenyésző mennyiségben is, komolyan kell venni.

A koffeinmentes kávéval önmagában nincs probléma, különösen, ha biztonságosabb eljárásokkal, például vizes mentesítéssel készül. Az Egyesült Államok Gyógyszerügyi Hivatala közölte, hogy jelenleg vizsgálják a beadványokat, de amíg azok felülvizsgálata folyamatban van, addig nem kommentálják az ügyet.