Nőgyógyászati vizsgálatok kényszerített áldozatai perelnek Ausztráliában

Elutasította az ausztrál bíróság azon öt nő keresetét, akiket a katari légitársaság 2020-ban nőgyógyászati vizsgálatra kényszerített, miután egy csecsemőt találtak a dohai repülőtéri szemetesben.

Négy évvel ezelőtt a dohai repülőtéren több nőt, köztük az öt felperest, leszállítottak a járatukról, mert a hatóságok egy csecsemőt fedeztek fel a repülőtéri szemetesben. A leszállítást követően a nőket nőgyógyászati vizsgálatra kényszerítették. Az ausztrál bíróság azonban úgy döntött, hogy a katari légitársaság, mint állami tulajdonú vállalat, nem vonható felelősségre a Montréali Egyezmény értelmében. A bíró szerint a repülőgép személyzete nem tudott volna mit tenni a rendőrökkel és az egészségügyi dolgozókkal szemben, akik a vizsgálatot végezték. A Qatar Airways leányvállalata, amely a repülőteret üzemelteti, viszont kártérítési felelősséggel tartozhat.

Az öt nő 2021-ben nyújtott be keresetet az ausztrál szövetségi bírósághoz, kártérítést követelve az állítólagos „jogellenes fizikai érintkezés” és a jogtalan fogvatartás miatt. Az események következtében depresszió és poszttraumás stresszzavar alakult ki náluk. A nők korábban a brit közmédiának nyilatkozva elmondták, hogy nem járultak hozzá a vizsgálatokhoz, és nem kaptak magyarázatot arra, hogy miért történik mindez velük. Egyikük úgy érezte, mintha megerőszakolták volna, míg egy másik azt hitte, hogy elrabolják és túszul ejtik őket.

Katarban az invazív vizsgálatot követően büntetőeljárás indult, amely során egy repülőtéri tisztviselőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. A pert indító nők azonban nem elégedettek a katari hatóságok által tett intézkedésekkel. Hangot akarnak adni annak, hogy senki ne kerüljön hasonló helyzetbe, és ne kelljen átélniük ezt a „lélekölő, borzalmas bánásmódot”. Az ügyben eljáró ausztrál bíró úgy ítélte meg, hogy az állami tulajdonú katari légitársaság a globális utazást szabályozó nemzetközi szerződés, a Montréali Egyezmény alapján nem vonható felelősségre, de a katari légügyi hatóság sem perelhető. A sértettek ettől függetlenül kártérítést követelhetnek a Qatar Airways leányvállalatától, amely a repülőteret üzemelteti.