Oroszország új cirkálórakétával támadta meg Ukrajna egyik legnagyobb erőművét

A Defence Express információi alapján az orosz erők a legújabb H-69-es cirkálórakétát vetették be a Trijpilszka erőmű elleni támadás során, ami komoly fenyegetést jelent Ukrajna számára.

Az ukrán hatóságok a rakétatámadás után megtalálták és azonosították a Trijpiliszkát eltaláló rakéták törmelékeit, amelyek alapján megállapították, hogy az oroszok az új H-69-es cirkálórakétát használták a támadásban. Ez a fegyvertípus már korábban is megjelent az ukrajnai konfliktusban, először 2024 februárjában említették, de már 2023-ban is történtek hasonló támadások.

A H-69-es cirkálórakétákat jelenleg Szu-34 és Szu-35-ös harci repülőgépekről indítják, és tervek szerint a Szu-57-es típusokat is felszerelik majd ezzel a fegyverrendszerrel. A mostani támadás során azonban a rakéta indítási távolsága körülbelül 400 kilométerre becsülték, ami jelentősen meghaladja a korábban ismert hatótávolságot, így a frontvonal mögötti repülőgépek számos célpontot képesek elérni Ukrajna területén, Kárpátalját kivéve.

A Defence Express szerzői szerint a H-69-es cirkálórakéta veszélyesebb, mint a hiperszonikus Kinzsal robotrepülőgép. Ennek oka, hogy alacsony repülési magassága és kisebb mérete miatt nehezen észlelhető az ukrán légvédelem számára, és az ukránoknak gyakorlatilag nincs idejük felkészülni a támadásra. Ezzel szemben a Kinzsal robotrepülőgépeket nagyobb és ritkábban a levegőben tartózkodó Tu-95-ös bombázókról, vagy MiG-31K vadászgépekről indítják, amelyeket a radarok már a felszállás pillanatában érzékelnek, míg a H-69-est hordozó repülőgépek gyakrabban vannak a levegőben.

Az ukránok számára egy lehetséges előny, hogy Oroszországnak korlátozott a raktárkészlete, mivel a megtalált rakétamaradványok 2023-as gyártási számokat tartalmaztak. A cirkálórakéták mennyisége így a sorozatgyártás felfuttatásától függ.

A konfliktus geopolitikai vonatkozásában fontos fejlemény, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón találkozott Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel. Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és megtesz mindent az Ukrajnából menekültek segítéséért. Hangsúlyozta, hogy meg kell állítani a háborút, és felhívta Zelenszkij figyelmét a kárpátaljai magyarok szerzett jogainak mielőbbi visszaállításának fontosságára is. A találkozón mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és a tárgyalások folytatása mellett.