Oroszország továbbra is Ukrajnát vádolja a moszkvai támadásért

Az orosz hatóságok újabb bizonyítékokkal álltak elő, amelyek szerintük alátámasztják Ukrajna érintettségét a március 22-i moszkvai terrortámadásban, amely 144 halálos áldozatot követelt.

Az orosz nyomozóhatóságok a Telegramon keresztül számoltak be arról, hogy a terrortámadás elkövetésével vádolt személyek telefonjainak átvizsgálása során olyan képeket találtak, amelyeken terepszínű öltözetet viselő személyek láthatók ukrán zászlóval és lerombolt házak hátterében, valamint egy ukrán postai bélyeggel és obszcén mozdulattal. Ezek az adatok összefüggésre utalhatnak a terrortámadás és a különleges katonai művelet végrehajtása között. A támadók a Crocus City Hall kulturális központot választották a terrortámadás helyszínéül egy vezető utasítására, amelyet az évfordulón, 2024. február 24-én reggel találtak meg az interneten. A vádlott ezt vallomásában is megerősítette.

Oroszország álláspontja változatlan: Ukrajna bűnös

Oroszország továbbra is Ukrajnát teszi felelőssé a terrortámadásért, annak ellenére, hogy az Iszlám Állam vállalta magára a támadás megrendelését. Az orosz hatóságok szerint a támadás után a terroristák Ukrajnába próbáltak menekülni, azonban Vlagyimir Putyin szövetségese, Alekszandr Lukasenka belorusz elnök szerint a tádzsik származású terroristák először Belarusz felé próbáltak menekülni. Nyugatról kritikák érik Oroszországot ukránellenes narratívája miatt, a BBC szerint még a mesterséges intelligencia segítségét is igénybe vették, hogy Ukrajnára tereljék a gyanút. Nyugati elemzők szerint az orosz állambiztonság az Ukrajna elleni agresszió miatt nem tudott kellő figyelmet fordítani a támadás megakadályozására.

Az orosz biztonsági erők azonban nemrégiben sikeresen lecsaptak két fegyveresre Nalcsik külvárosában, akik szabotázs- és terrortámadásokat készültek végrehajtani Kabard- és Balkárföldön. A Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) szerint a semlegesített fegyveresek „nemzetközi terrorszervezethez tartozó banditacsoport tagjai” voltak, és az összecsapás helyszínén automata fegyvereket és lőszert találtak. Az FSZB, a belügyminisztérium, a rendkívüli helyzetek minisztériuma és az orosz nemzeti gárda képviselői vettek részt az akcióban, amelynek civil sérültjei nem voltak. Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója elmondta, hogy idén 27 terrortámadást hiúsítottak meg Oroszországban, amelyek közlekedési, üzemanyag- és energiaipari infrastruktúrák, hadiipari vállalatok és a létfenntartó rendszerek ellen irányultak. Ezzel szemben az orosz biztonsági szervek nem jól szerepeltek a Moszkva melletti Crocus City Hall elleni támadás során, ahol főleg tádzsikisztáni állampolgárságú terroristák több mint 140 embert öltek meg, és a merényletért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.