Orosz titkosszolgálat: Brit különleges alakulat működik Ukrajnában

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a brit Különleges Vízi Szolgálat (Special Boat Service – SBS) műveleteket hajt végre Ukrajnában, és támogatást nyújt az ukrán erőknek az oroszok ellen.

Az FSZB állítása alapján a brit különleges erők célja az volt, hogy ukrán katonákat szállítsanak partra a Tendrov Splitnél, egy homokpadon a Fekete-tengeren, szabotázs céljából. Az orosz titkosszolgálat szerint sikerült meghiúsítaniuk ezt a tervet, és elfogták az ukrán haditengerészeti különleges erők egyik magas rangú katonáját.

Az FSZB továbbá azt állította, hogy az ukrán különleges erők egységét a Különleges Vízi Szolgálat egyik egysége felügyelte, ami Nagy-Britannia közvetlen részvételét jelzi a konfliktusban.

Az SBS, amelynek története a II. világháború elejére nyúlik vissza, korábban részt vett többek között a koreai, a Falkland-szigeteki, az afganisztáni és az iráni háborúban is.

A brit védelmi minisztérium még nem reagált a Reuters megkeresésére a kérdéssel kapcsolatban.

Február végén Emmanuel Macron francia elnök felvetette, hogy nem szabad kizárni a NATO-országok katonáinak Ukrajnába küldését. Ezzel szemben a legtöbb nyugati vezető nem értett egyet, és kijelentették, hogy nem terveznek katonákat küldeni Ukrajnába.

A brit védelmi minisztérium tavaly december 11-én bejelentette, hogy átad Ukrajnának két Sandown osztályú aknaszedő hajót a Fekete-tenger biztonságának javítására. A Cserkaszi és Csernihiv nevekre átkeresztelt hajók, amelyek korábban a Shoreham és a Grimsby elnevezést viselték, egyelőre a dél-angliai Portsmouth kikötőváros haditengerészeti támaszpontján állomásoznak, mivel a montreux-i egyezmény alapján jelenleg nem tudnak eljutni a Fekete-tengerre.

A török hatóságok cáfolták azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint engedélyezték volna az Ukrajnának átadott két brit aknaszedő áthaladását a Boszporuszon. A brit királyi haditengerészet tájékoztatása szerint a hajók "belátható ideig" Portsmouth támaszpontján állomásoznak, és a későbbiekben a brit és az amerikai haditengerészettel közösen, brit területi vizeken gyakorlatokon vesznek majd részt.

A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Ukrajna a konfliktus kezdete óta az orosz fekete-tengeri flotta hajóinak harmadát elsüllyesztette vagy működésképtelenné tette, és "szinte biztos", hogy az idei év első hónapjaiban több gabonát exportált tengeri kikötőiből, mint a háború kitörése óta bármikor.