A negatív áramárak és a naperőművek hatása a fogyasztói szokásokra

A magyarországi naperőmű-kapacitás bővülése jelentős kihívások elé állítja a villamosenergia-rendszer egészét, és a negatív áramárak várhatóan átalakítják a fogyasztói szokásokat is - mondta Luczay Péter, az Alteo vezérigazgató-helyettese.

A naperőművek terjedése nemcsak a rendszerirányítói és elosztói szinten okoz nehézségeket, hanem a fogyasztói oldalon is kihívásokat jelent a válaszok megoldása. Luczay Péter szerint a negatív villamosenergia-árak jelzését követően a fogyasztói szokások megváltozása elkerülhetetlen lesz. A naperőművek gyors és pontos szabályozó kapacitással rendelkeznek, ami bizonyos szempontból még a gázerőműveknél is előnyösebb lehet.

Az Alteo egy saját mikro-meteorológiai szolgálatot hozott létre, amelynek feladata a következő 8 negyedóra időjárásának előrejelzése, ami a termelési portfólió menedzseléséhez szükséges részletes, gyors rövid távú adatokat biztosít.

Luczay Péter kiemelte, hogy a piac jelenlegi volatilitása mellett nehéz stabilnak nevezni, és még néhány év szükséges lehet a rendszer stabilizálódásához. A szakember szerint a regulációs oldalon is jelentős potenciál van az optimális működés elősegítésére.

A piaci szereplők számára kiírt energiatároló-telepítési pályázati program és az energiatároló kapacitások megépülése további nagy hatással lesz a rendszerre. A PPA-kat (Power Purchase Agreements) sokan energetikai jolly jokerként emlegetik, de ezek kivitelezése nem egyszerű, és a gyakorlat még nem teljesen kidolgozott.

Az on-site PPA-k esetében a termelő és a fogyasztó együttműködése szükséges, ami egy bonyolult kereskedelmi struktúrát igényel. A PPA-k esetében sokféle kockázat kezelése szükséges, ami nem mindig végződik sikerrel, és a konstrukció nem mindig bizonyul olcsóbbnak a hagyományos villamosenergia-vásárlási szerződéseknél.

Az Alteo 2000 MW termelő portfólióval rendelkezik, és energiatárolókat is kezel. A naperőművek menedzsmentje komplex feladat, amely többek között az aktív termelésmenedzsmentet, rugalmassági szolgáltatásokat, energiatárolást és jó kereskedelmi megállapodásokat igényel. Luczay Péter szerint a fogyasztói szokások megváltozása a negatív áramárak hatására elkerülhetetlen.