Nagy Márton üzemanyagárak csökkentéséért lép fel

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Mol képviselőit hívta össze egy rendkívüli megbeszélésre, hogy szóvá tegye az üzemanyagárak magas szintjét és a korábbi megállapodások betartásának fontosságát.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön behívta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt. A tárgyaláson a miniszter kiemelte, hogy az üzemanyagárak Magyarországon jelenleg 7-9 százalékkal magasabbak a régiós átlagnál, egy liter benzin 644 forintba, a gázolaj literenkénti ára pedig 658 forintba kerül.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleménye szerint Nagy Márton egyértelműen figyelmeztette az ágazati szereplőket, hogy nem tartják be a megállapodásban foglalt vállalásaikat, és határozott elvárása, hogy az üzemanyagárak a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kerüljenek.

A tárgyaláson áttekintették a magyar üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. A miniszter kiemelte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, és referenciapontként szolgál majd a megállapodás betartásának, nyomonkövetésének és ellenőrzésének.

A legfrissebb adatok szerint a járműüzemanyagok éves szinten 2,3, míg havi alapon 2,1 százalékkal drágultak márciusban. Az üzemanyagárak csökkentése érdekében tehát a KSH által létrehozandó adatbázis és árfigyelő weboldal kulcsfontosságú referenciapontként fog szolgálni a jövőben.