Új vállalati energiahatékonysági pályázat indul májusban

A vállalati energiamenedzsment kiemelt terület a kormány számára, és az energia versenyképességi tényezővé vált. Májusban új pályázatokat indítanak a vállalkozások energiahatékonyságának javítására a magyar helyreállítási program keretében – jelentette be Steiner Attila az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

A magyar uniós elnökség második félévében az energetika lesz az egyik fő téma, cél a versenyképesség növelése. A tagállamoknak júliusig kell elkészíteniük a Nemzeti Energia- és Klímaterveiket (NEKT), amelyek a magyar elnökség végére összeállítják a nagyobb európai képet.

Az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) együttműködve dolgozik az energetikai kihívások kezelésén, hogy növeljék a vállalatok versenyképességét. Az energiastratégiai gondolkodást az energiaszuverenitás erősítése és a kitettség csökkentése határozza meg.

Az energiafogyasztás csökkentése fontos, különösen a gázfogyasztás terén, ahol 20%-os csökkenést értek el. A gázfelhasználást azonban nem lehet végtelenig csökkenteni.

A villamosenergia-rendszer gázfelhasználása nő, mivel a kormány három új gázerőmű építését tervezi. A lakossági szegmensben és ahol lehetséges, csökkenteni szeretnék a fogyasztást, amit az otthonfelújítási program is támogat.

A gázfogyasztás kiváltására a biogáz-termelés és -felhasználás, valamint a geotermia felhasználásának növelése a cél. Az elektrifikáció is lehetőséget jelent, ami a villamosenergia-felhasználás növekedéséhez vezet, ami 2030-ig várhatóan 60 TWh-ra emelkedik.

A nemzetközi energiaválság hatására az ország energiaszámlája 17 milliárd forintra nőtt. Az árak megfizethető szinten tartása és a költségek szétterítése fontos feladat volt.

A rendszerhasználati díjak (RHD) emelkedése az árak növekedésének egyik fő oka. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozza meg az RHD-t, de a minisztérium is dolgozik a költségtényezőkön. A kiegyenlítő energia költsége Magyarországon magasabb volt, mint Németországé. Az RHD kontroll alatt tartásához energiatárolókra is szükség van, ezért hirdettek meg egy 62 milliárd forintos vállalati energiatároló pályázatot.

A kormány több technológiában gondolkodik, például egy szivattyús tározós erőmű megvalósításában, amely 500-500 MW-os kapacitással rendelkezik.

A helyi energiatermelés és -felhasználás előmozdítása érdekében változtatásokat vezettek be a villamosenergia-törvényben. A mikrohálózatok alkalmazása csökkenti a közvélú hálózat terhelését és a cégek energiakitettségét.

Magyarország napenergia terén több rekordot is megdöntött, több mint 6000 MW fotovoltaikus kapacitással rendelkezik. A NEKT frissítésében a napenergia-kapacitást 12 000 MW-ra emelték, és a felesleges energiát tárolók segítségével máskor is felhasználják. A Napenergia Plusz programban már 15 ezer támogatási igény érkezett be, ami kimeríti a teljes keretet, ha mindenki a maximális támogatási összegre hajt. A pályázatok ötödét már el is bírálták.

A szélenergia szabályozásában is változások történtek, a védelmi távolságot 700 méterre csökkentették, de a telepítésekhez a helyi közösségek beleegyezése szükséges.

A hálózati költségek kontrollja érdekében fontos a meglévő csatlakozások jobb kihasználása. A komplementer technológiák egymáshoz közel telepítése is ezt a célt szolgálja.

A hálózatfejlesztés kritikus feladat a növekvő fotovoltaikus kapacitás miatt. Egy 160 milliárd forintos programot is indítottak a fejlesztésekhez.

Az energiahatékonyság növelése is kiemelt cél, és ebben az Európai Bizottság is támogatja Magyarországot. Májusban új pályázatokat indítanak a vállalkozások energiahatékonyságának javítására.

Az NGM-mel új megoldásokon is gondolkodnak, például a hosszú távú árambeszerzési szerződések, a PPA-k terjedésének előmozdításában, amelyek kiszámíthatóságot nyújtanak a vállalatoknak. Az EU is támogatja a PPA-kat.

Az ipari energiaárak és a magyar vállalatok versenyképességének elősegítése fontos feladat az Energiaügyi Minisztérium és az NGM számára. Olyan energiarendszert szeretnének, amely válsághelyzetben is megfizethető, stabil ellátást biztosít.