Lakásárak változása Magyarországon és az EU-ban

Az elmúlt időszakban Magyarországon 3,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak, míg az eurózónában 1,1 százalékkal csökkentek, az EU egészét tekintve pedig 0,2 százalékos volt az emelkedés. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, Valkó Dávid szerint a hazai árszint 2023 őszén csúcsot döntött, de a negyedik negyedévben már csökkenő tendenciát mutatott.

A magyar lakásárak emelkedése az előző év azonos időszakához képest 3,3 százalékos volt, ami az EU-s országok lakásárváltozásaihoz képest eltérő képet mutat, hiszen az eurózónában éves összehasonlításban 1,1 százalékkal csökkentek az árak. Az új lakások árai tovább nőttek, míg a használtpiac esetében az átlagárak emelkedése csupán a jobb minőségű ingatlanok iránti kereslet növekedésének volt köszönhető.

A használt lakások piacán az elmúlt öt évben hatodik alkalommal csökkent az árindex az előző negyedévhez képest, de eddig minden ilyen csökkenést egy drágulást követő negyedév követett. Az Eurostat adatai szerint az összevont hazai árindex éves összevetésben 3,3 százalékkal nőtt, ami meghaladja az EU-s átlagot.

Az EU-ban nagyok az eltérések a lakásárak alakulásában. Öt olyan ország van, ahol legalább három éve folyamatosan emelkednek a lakásárak, míg Németországban már hat negyedéve csökkennek az árak, és Luxemburgban is öt negyedéve tart a csökkenő tendencia. A fejlett országokban volt jellemző a lakásárak csökkenése 2023 végén, míg az uniós árindex mégis növekedett.

Valkó Dávid elemző szerint a 2023-as év egészében az éves lakásár-drágulás 5 százalék körül alakulhatott, de a 17,6 százalékos infláció mellett ez jelentős reálárcsökkenést jelent.