Példátlan esemény a magyar árampiacon

Ma Magyarországon először fordul elő munkanapon, hogy a Paksi Atomerőmű termelő blokkjait vissza kell terhelni a napsütéses idő és a megnövekedett naperőművi kapacitás miatt, ami a kezdeteket jelzi egy új korszakban.

Orbán Gábor, az MVM Partner Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján beszélt arról, hogy a naperőművi kapacitások volumene tavaly nyárhoz képest megduplázódott Magyarországon, ami erős kannibalizációs hatást eredményezhet az idén. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 74 napról 100-110 napra nőhet azoknak a napoknak a száma, amikor negatív áras órák alakulnak ki a magyar áramtőzsdén.

Az elmúlt két évben a gázárak által indukált energiaválság volt jellemző extrém gáz- és áramárakkal, de jelenleg konszolidációs időszakban vagyunk, ahol nincs piaci pánik, és az árszintek normalizálódtak. Orbán szerint a földgáz és a szén piacán kialakult egészséges kínálat húzza lefelé az áramárakat is. A vállalatok számára ez azt jelenti, hogy minimális a további drámai áremelkedés esélye, miközben a gazdasági növekedési kilátások sem pozitívak.

Az ETS kvótakiosztási rendszerben megnövelt kínálat és az áram- és gázfogyasztás érdemi csökkenése is hozzájárult az árak konszolidációjához. Európai szinten az áramkereslet több mint 6%-kal, a gázkereslet pedig 18%-kal esett vissza a válság előtti szinthez képest.

A földtüzelésű erőművek továbbra is ármeghatározó jelentőségűek, de ez az időszak egyre rövidebb, és a gázalapú ármeghatározás csökken, ami a magyar helyzetre is igaz. A HUDEX-en az áramárakra elsődlegesen a földgázár a meghatározó, de a CO2-ár és a német árak alakulása is fontos szerepet játszik.

Március 22-én például egy normál naperőművi termelési napon 50 euró körüli árak voltak, míg másnap, szombaton, napsütéses időszakban és visszafogott ipari kereslet mellett nulla eurós árak alakultak ki a HUPX-en. Ez óriási meglepetés volt, és az esti órákra az ár jelentősen, mintegy 65 euróval emelkedett.

A naperőművek piacán idén erős lesz a kannibalizációs hatás, és már fel kellett készülni arra, hogy munkanapon is le kell terhelni a Paksi Atomerőmű működő blokkjait, ami ma először történik meg Magyarországon. A naperőművek által a napközbeni órákban elérhető árbevétel a zsinór árhoz képest csökkenhet a dupla akkora PV kapacitás miatt.

Orbán Gábor négy fő témát említett, amelyek kihívásokat okozhatnak a jövőben: a PV kapacitások növekedése, a rendszerszintű szolgáltatások piacán várható változások, a szabályozó piacok integrációja, és a határkiegyenlítő karbonvám (CBAM). Ezek a tényezők jelentős hatással lehetnek a kiegyenlítő energia költségére és a piacok működésére.

Végül az MVM Csoport lépéseiről is szó esett, amelyek a zöld átállás során történnek: a megújuló portfólió 3000 MW-tal bővül, a Paks I. üzemidő-hosszabbítása megtörténik, jelentős beruházások történnek a rugalmas eszközökbe, és a Mátrai Erőmű kivezetésével párhuzamosan megépülnek a kombinált ciklusú rugalmas gázerőművek is.