Magyar-orosz gazdasági együttműködés a szankciók árnyékában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország és Oroszország gazdasági kapcsolatai hosszú és sikeres múltra tekintenek vissza, és a kormány támogatja a szankciók által nem érintett területeken való együttműködés további fejlesztését.

A külügyminiszter a magyar cégek vezetőivel tartott egyeztetés után hangsúlyozta, hogy fontos külgazdasági célkitűzés a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fejlesztése a szankciók által nem sújtott területeken. Szijjártó kiemelte, hogy több iparágban, mint a gyógyszeripar, az élelmiszeripar, a vízipar, az egészségügyi ipar, az építőipar és a mezőgazdaság, a magyar vállalatok készek maradni az orosz piacon, és a kormány minden szükséges támogatást megad ehhez.

A miniszter Facebook-bejegyzésében arról is beszámolt, hogy számos magyar termék iránt komoly kereslet mutatkozik az orosz piacon. Szijjártó Péter említést tett arról is, hogy a legnagyobb magyar vállalatok, mint a Mol, az OTP és a Richter, oroszországi jelenlétükkel biztonságos érzetet adhatnak a többi magyar vállalatnak.

A miniszter hangsúlyozta, a tavalyi évben is meghaladta az 1 milliárd dollárt az oroszországi exportunk, ami alátámasztja a kétoldalú gazdasági kapcsolatok jelentőségét. Az egyeztetés során azonban nem került említésre, hogy Oroszország háborúban áll egy szomszédos országgal, és hogy az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. A szankciók okairól és az orosz geopolitikai lépésekről sem esett szó a tárgyalások során.