Egyedül  Magyarország fogadja az EU-ban az orosz gázt

A 2022-es év májusától az Európai Unió orosz gázbehozatala gyakorlatilag összeomlott, Magyarország azonban továbbra is az orosz gázellátásra támaszkodik.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának részletes kimutatásai szerint, a Magyarországon kívüli uniós tagállamok túlnyomórészt már leváltak az orosz gázról, és világos menetrendet hirdettek a váltásra, az Orbán-kormányt leszámítva. Ezzel szemben Magyarország fizikai okokból nem tud leválni az orosz gázellátásról, állítja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amit azonban többször cáfoltak. Az orosz gázellátást azok az országok is felhagyták, amelyeket Vlagyimir Putyin zárt el a gázcsapokból. Az EU jelenleg sem tiltja az orosz fűtőanyag behozatalát, amit Magyarország, Ausztria és Szlovákia is kihasznál.

Az Eurostat adatai alapján az érdemi adatot szolgáltató 18 tagállam és az Egyesült Királyság a 2019-es csúcsévben közel 98 milliárd köbméter orosz gázt vásárolt, míg 2023-ban már csak 37 milliárd köbméter érkezett az ukrajnai agresszortól. Az EU összesített gázigénye tavaly körülbelül 350 milliárd köbméter volt. A cseh behozatal 2023-ra 206 millió köbméterre csökkent, míg Lengyelországban, Szlovéniában, Lettországban és Romániában a behozatal szinte teljesen lenullázódott.

Magyarországra a 2022-es 6,6 milliárd köbméter után 2023-ban 7,2 milliárd köbméter orosz gáz érkezett, Szlovákiában pedig a mennyiség 3,6 milliárd köbméterről 3,9 milliárd köbméterre nőtt. Az EU a kieső orosz szállításokat norvég, algériai és azeri vezetékes gázzal, valamint amerikai, katari, algériai és nigériai LNG-vel váltotta ki. Az LNG kikötői ára általában alacsonyabb a holland tőzsde szintjénél, így Magyarország is olcsóbban juthatna LNG-hez.