Óriási változások jönnek a mérőóráknál, napelemeknél

Magyarországon az előállított villamos energia 18 százalékát napelemek termelték meg 2023-ban, amellyel az európai élmezőnybe tartozunk, a részarány tekintetében a második helyen állunk Görögország után.

Magyarország a zöldenergia tárolására alkalmas high-tech rendszerek gyártásában a világ negyedik legnagyobb kapacitásával fog rendelkezni 2030-ra, amit György László kormánybiztos jelentett be Veszprémben. A zöldenergetika piaca 2050-re várhatóan nyolcszorosára bővül, és Magyarország nem követője, hanem éllovasa lesz ennek a fordulatnak. Steiner Attila államtitkár szerint már több mint 6000 megawattnyi energiát termelnek a napelemek, így amikor süt a nap, a Paksi Atomerőművel kiegészülve már fedezik a hazai energiafelhasználást. A kormányzat 200 milliárd forintot különített el a termelésre, tárolásra és gyártókapacitások létrehozására, valamint a geotermikus energiát és a biogáz szélesebb körű felhasználását is vizsgálják. Több mint 165 ezer új okosmérőt telepít az E.ON Hungária Csoport, amelyek távolról is leolvashatók, és előnyösek a napelemes háztartások számára.

A Makronóm Intézet elemzői szerint Kína uralja a fotovoltaikus technológiát, annak ellenére, hogy az innovációban az USA az első. Peking 2011 óta mintegy 50 milliárd dollárt fektetett az iparágba, és mára a világ napelemeinek 80 százalékát szállítja. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a globális éves megújulókapacitás-bővítés 50 százalékkal, közel 510 gigawattra nőtt, ami az elmúlt húsz év leggyorsabb növekedési üteme. A jelenlegi piaci körülmények és szabályozások mellett a globális megújulóenergia-kapacitások 2028-ra elérik a 7300 gigawattot.

Az Európai Unióban 2023-ban mintegy 40 százalékkal növekedtek a napenergia-termelési kapacitások, ami elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez. Az EU vállalta, hogy 2025-ig több mint 320 gigawatt, 2030-ig pedig közel 600 gigawatt napelemes termelőkapacitást épít ki. A panelek ára jelentősen csökkent, de a telepítési költségek emelkednek a megnövekedett igények és a magas munkaerőköltségek miatt. Az Európai Napelemgyártó Tanács figyelmeztetett, hogy ha nem kapnak gyorssegélyt, az európai napelemgyártók leállhatnak.

Magyarországon a kormányzati ösztönzőknek köszönhetően jelentős növekedés tapasztalható a napelemes rendszerek terén. A Napenergia Plusz Program, az elektromosjármű-beszerzési pályázat, a tárolói pályázat és a Zöld Nemzeti Bajnokok támogatási program jelentős beruházásokat valósít meg. A hazai napenergia-ágazat növekedését jelzi, hogy a tavalyelőtti több mint 1000 megawatt után 2023-ban is rekordmértékben, mintegy 1600 megawattal nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény. A magyar zöldátállás sikerességét jól példázza, hogy hazánk hat évvel korábban teljesítette a 2030-as célszámokat: a napenergia-összteljesítmény az idén meghaladta a 6000 megawattot. A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata már 12 ezer megawatt naperőművi kapacitással számol, ami várhatóan villamosenergia-exportra is elegendő lehet.