A leggyorsabban fejlődő magyar gazdasági cégek és a kormány új stratégiája

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Financial Times rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartozó magyar cégek vezetőivel tárgyalt.

Nagy Márton a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hivatalában fogadta csütörtökön azt a 13 hazai vállalat felsővezetőjét, amelyek bekerültek a Financial Times 8. éves rangsorolásába, amely a 2019 és 2022 közötti árbevétel-növekedés alapján készült. A ranglistára legalább 36,9 százalékos éves növekedéssel lehetett felkerülni, és csak azok a gazdasági társaságok szerepelhettek rajta, amelyek árbevétele a megadott időszakban jelentős növekedést mutatott.

A leggyorsabban növekvő magyar cég a Taxually Kft. lett, amely 318,6 százalékos növekedést ért el, és 2022-es árbevétele meghaladta a 10,6 millió eurót. A Continest Technologies Zrt. 282,8 százalékos növekedésével a 18. helyen, míg a United Shipping Hungária Kft. 191,4 százalékos növekedésével a 65. helyen szerepelt a ranglistán.

A további magyar helyezettek között szerepel a DATAPAO Kft., a Maraelite Kft., az Abylon Consulting Kft., a Cool4U Kft., a Pallet Solution Kft., a LAKÓGÉP Kft., az EXPLEO Kft., a V-INOX Outlet Kft., a ZMT HUNGARY Kft., valamint az mcule.com Kft..

Nagy Márton elismerését fejezte ki a cégek képviselőinek, és arra biztatta őket, hogy folytassák munkájukat és nemzetközi terjeszkedésüket. A miniszter kiemelte, hogy a magyar gazdaság duális szerkezetének oldására az exportképes kis- és középvállalkozások számának bővülése jelenti a megoldást.

A kormány új versenyképességi stratégiáját a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozta ki, amely hat kiemelt ágazatra koncentrál: a járműiparra, az élelmiszeriparra, az egészségiparra, a vegyi-, acél- és műanyagiparra, az információs és kommunikációs technológiákra, valamint a kreatíviparra. A stratégia kidolgozása során közel 1300 piaci szereplő véleményét kérték ki.

A kormány a tavalyi infláció leküzdését követően 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább növeli a gazdasági növekedés ütemét, várakozásaik szerint idén a GDP 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet. A Deloitte CE Technology Fast 50 listája, amely a közép-európai régió leggyorsabban fejlődő technológiai vállalkozásait sorolja fel, szintén kiemeli a magyar vállalatok teljesítményét.