A Magyar Telekom energiatakarékossági eredményei

A Magyar Telekom saját fejlesztésű energiamenedzsment rendszerének köszönhetően 28%-kal csökkentette energiafelhasználását 75 ezer négyzetméternyi irodaterületen – hangzott el a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján.

A konferencián Boros Robin, a Magyar Telekom PKI és IT biztonsági specialistája beszámolt arról, hogy a vállalat milyen módszerekkel érte el az energiafelhasználás csökkenését. Kiemelte, hogy a 2030-as klímacélok és az uniós keretrendszer elérése érdekében elengedhetetlen az adatok és mérések alapú megközelítés, amely a GDPR rendelet betartásával már nem jelent akkora kihívást. A Magyar Telekom jelentős energiafelhasználóként kiemelt figyelmet fordít az energiafelhasználás nyomon követésére és csökkentésére.

A vállalat által alkalmazott Smart Energy System keretrendszer segítségével részletesen gyűjtik az energiaadatokat, amelyek alapján egy mesterséges intelligencia segítségével tervezik meg az energiabeszerzést. A rendszer célja az energiaellátás biztonságának fenntartása mellett a költséghatékonyság növelése.

Boros Robin felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csak a hálózati villamos energia mennyiségét kell figyelemmel kísérni, hanem az épületen belüli energiafelhasználást is. E célból használják az NRGMAP nevű energiamenedzsment rendszert, amely képes az áram, fűtés, árnyékolás és egyéb paraméterek nyomon követésére és menedzselésére. Egy valós idejű rendszer segítségével pedig az ingatlanok kihasználtságát és energiafelhasználását optimalizálják.

A rendszer segítségével olyan döntéseket hoztak, mint például a téli és nyári kéthetes teljes home office időszakok bevezetése, amelyek az energiafelhasználás és a megtakarítás szempontjából azonos mértékűek voltak. A mobiltelefonok segítségével pedig a kollégák épületen belüli mozgását is nyomon követik, a GDPR szabályokat betartva. Az épületekben központi hőmérséklet-beállításokat alkalmaznak, amelyekkel jelentős energiamegtakarítást értek el.

A 2022-ben felállított NRGMAP rendszer segítségével a Magyar Telekom 2023-ban összesen 75 ezer négyzetméter irodaterületen mintegy 28%-nyi energiafelhasználást tudott megspórolni. Ebben jelentős szerepet játszott a kéthetes teljes home office elrendelések, valamint az egész év során történő egyenletes és hatékony energiafelhasználás. A vállalat rendelkezik egy ESG riporting rendszerrel is, amely az EKR rendszer kapcsán is használható.

Boros Robin előadását azzal zárta, hogy a következő években nem várható további 28%-os energiafelhasználás csökkenés, de további területek, mint az elektromos töltők rendszerbe való bekapcsolásával és monitorozásával további előrelépések lehetségesek.