Gyermeke szeme láttára lőttek agyon egy lengyel férfit Stockholmban

A svéd fővárosban, Stockholmban szerda este agyonlőttek egy 39 éves lengyel férfit, miután összetűzésbe került egy helyi banda fiatal tagjaival. Az eset során a férfi 12 éves fia is jelen volt. A tragédia után a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson szigorú intézkedéseket ígért a bűnbandák ellen.

A férfi és fia kerékpárral tartottak egy uszoda felé, amikor Stockholm Skärholmen negyedében egy aluljáróban összetalálkoztak a bandatagokkal. A szóváltás után következett a halálos lövés. Az Aftonbladet és az Expressen svéd napilapok információi szerint a férfit azért ölték meg, mert korábban jelentést tett a rendőrségen a környéken drogot áruló fiatalokról. A rendőrség azonban nem erősítette meg ezt az információt, és az elkövetők indítékairól sem nyilatkozott a PAP lengyel hírügynökségnek. Jelenleg még senkit sem vettek őrizetbe az ügyben.

A stockholmi polgárok csütörtökön virágokat helyeztek el és gyertyákat gyújtottak a gyilkosság helyszínén. Az eseményre várták Ulf Kristersson miniszterelnököt és Magdalena Anderssont, az ellenzék vezetőjét is. Kristersson kijelentette: „Sohasem adjuk fel. Le fogjuk győzni a bandákat!”.

Az MTI jelentése szerint Svédországban 2023-ban a bandaháborúk és a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért folytatott harcok miatt rekordszámú lőfegyveres bűncselekmény történt. A bandák gyakran fiatalkorúakat toboroznak, akiket koruk miatt nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni, egyesek még csak tizenkét évesek. A bűnbandák által elkövetett erőszak visszaszorítása érdekében a svéd parlament egy új törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy meghatározott területeken ideiglenesen motozást végezzenek bűncselekmény gyanúja nélkül is.