Kínai rendőrök Magyarországon: Egyelőre csak elvi lehetőség

A magyar és kínai rendőrség közötti együttműködési megállapodás csak az elvi lehetőséget teremti meg a kínai rendőrök magyarországi jelenlétére, de konkrétumok még nem ismertek.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) válaszában a Népszava kérdésére jelezte, hogy a megállapodás alapján a jövőben megvalósulhat a kínai rendőrökkel való jelenléti rendészeti együttműködés, de a részletek még nem ismertek. Márciusban Pintér Sándor belügyminiszter és Wang Xiaohong kínai közbiztonsági miniszter közötti megállapodásról számoltak be, amely szerint a két ország rendőrei közösen láthatnak el járőrszolgálatot. A Belügyminisztérium a Telexnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ez a lépés a hatékonyabb kommunikáció és a belbiztonság, valamint a közrend javítását szolgálja.

A Belügyminisztérium (BM) szerint a megállapodás célja a turisztikai csúcsidőszakokban és a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával a biztonság javítása. Ugyanakkor a Szuverenitásvédelmi Hivatal nem lát problémát a kínai rendőrök magyarországi jelenlétében, az Euronews cikke szerint azonban a megállapodás kritikusai attól tartanak, hogy Kína a rendőrökön keresztül ellenőrizheti állampolgárait Magyarországon. A Kínai Kommunista Párt nemzetközi kémtevékenysége ismert, a Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben felfedte, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti.

Az ORFK megerősítette, hogy a kínai rendőrök önállóan nem végezhetnek feladatokat Magyarországon. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára korábban már jelezte, hogy a kínai rendőrök csak egyenruhát viselhetnek, fegyver és kényszerítő eszköz nélkül, nyomozási cselekményt nem végezhetnek, és önálló intézkedési jogosultságuk sem lesz.

Az ORFK szerint a kínai rendőrök érkezésének célja leginkább az, hogy a fogadó ország rendőreit, rendőri intézkedéseit támogassák az oda érkező külföldi rendőrök, akik önállóan nem intézkedhetnek, elősegítik a nyelvi nehézségek leküzdését, a kulturális, társadalmi eltérések kezelését, és az elkerülhető konfliktusok megelőzését. Saját honfitársaik esetében egyfajta jogvédelmet és biztonságot is garantálnak, ha a velük szemben folyó rendőri intézkedésnél jelen vannak. Igazolják a jog- és szakszerűséget, mérsékelni tudják annak negatív következményeit, így jelentős szerepük van az eszkalálódás elkerülésében. Az ORFK a lapnak küldött válaszában kiemelte, hogy ilyen együttműködésnek van hagyománya Magyarországon. Példaként hozták, hogy a Sziget Fesztiválon a korábbi években angol, holland, német és francia rendőrök segítették a magyar rendőrök munkáját, de a Forma-1 Magyar Nagydíjra is rendszeresen érkeznek külföldi hatóságok emberei.